Annons
X
Annons
X

Ökad budgetpanik i USA

Det blev mycket kort helgledighet för president Barack Obama och ledarskapet i kongressen. Alla huvudpersonerna återvände till Washington på torsdagen för att försöka undvika det så kallade budgetstupet. Nervositeten tilltar, inte bara i USA, utan i finanscentra i hela världen.

Foto: SCANPIX

Det är alls inte ovanligt att uppgörelser nås i absolut sista stund i den amerikanska politiken – men nu när nedräkningsklockan är nere i några få dygn tilltar pessimismen allt mer. Flera utkast till kompromisser har ratats och en ny försvårande omständighet tillkom dessutom i och med finansdepartementets besked i jul om att landet slår i skuldtaket redan på nyårsafton.

Obama avbröt Hawaii-semestern och landade i ett Washington där stämningen är mycket spänd. Flertalet bedömare uttalar tvivel inför utsikterna att enas i tid till 31 december och konstaterar att motsättningarna snarare ökar än minskar.

De bägge maktblocken består av Vita huset med stöd i den demokratiska majoriteten i senaten å ena sidan, och republikanerna i representanthuset å den andra. De ideologiska motsättningarna består, liksom respektive blocks övertygelse om att man fick mandat för sin linje i valet i november. Buden som diskuterats mellan Obama och den republikanske talmannen John Boehner skiljer sig åt rejält, med fortsatta krav från Obama om skattehöjningar i övre inkomstskikt och hyvlade pensions- och vårdkostnader från Boehner.

Annons
X

Begreppet ”fiscal cliff” myntades av centralbankschefen Ben Bernanke och är en sammanfattning av en piska-morots-kompromiss i de utdragna förhandlingarna förra sommaren om den amerikanska statens upplåning. Förhoppningen var då att republikanerna skulle bli mer medgörliga om det skulle bli en kraftig bantning av försvaret; och demokraterna bli villigare att reformera transfereringarna som utgör en stor del av den federala budgeten.

Detta händer omgående ifall parterna misslyckas:

• skattesänkningarna som George W Bush drev igenom rivs upp med följden att höglönetagare får betala högre skatter.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  • ersättningen till långtidsarbetslösa stryps, något som berör runt 2 miljoner människor.

  • löneskatterna höjs med 2 procent, vilket betyder upp till tusen dollar mindre i kassan i flertalet hushåll.

  • schablonavdragen för barn sänks för skatteåret 2012.

  • tvångsneddragningar i budgetutgifterna, bland annat i försvaret.

  Finansminister Tim Geithner framförde sin varning om skuldtaket i ett kort brev i onsdags där han underströk att ”betydande osäkerhet” gäller inför 2013. Frågan är om världens börser redan räknat med ett fiasko i de här förhandlingarna eller om det verkligen skälver till på börsgolven när handeln återupptas efter nyårsdagen.

  Vad gäller saken?

  SvD Näringsliv förklarar hela fenomenet som sammanfattas i begreppet ”det fiskala stupet”.

  Budgetyxan börjar inte vina från första dagen, den 1 mars, men under resten av det här budgetåret ska 85 miljarder dollar skäras bort och på tio år är talet 1200 miljarder dollar:

  – Permitteringar av federal personal utan lön från den 1 april, totalt 22 arbetsdagar fram till budgetårets slut den 30 september.

  – Förutom civilanställda i försvaret berörs en lång rad myndigheter, inklusive federala polisen FBI och skatteverket IRS.

  – Ersättningen till långtidsarbetslösa stryps med nästan 10 procent.

  – Störningar i flygtrafiken.

  – Stopp för medicinsk forskning.

  – Långsammare ekonomisk tillväxt, med prognoser om en minskning på 0,6 procent eller mer.

  – Sänkt ersättning till läkare och sjukhus inom äldrevården.

  – Undantag gäller för pensioner, subventioner till skolmat, låginkomstvården Medicaid med mera.

  KARIN HENRIKSSON

  Vad kan du om amerikansk ekonomi?

  Har du koll på USA:s delstater - och deras ekonomi? quiz.svd.se Stora amerikanska företag - var ligger deras huvudkontor? quiz.svd.se Har du koll på snabbmatskedjorna? quiz.svd.se
  Annons
  Annons
  X
  Foto: SCANPIX Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X