Annons

”Öka möjlighet till vab vid kronisk sjukdom”

Lina Nordquist (L).
Lina Nordquist (L). Foto: Henrik Montgomery/TT

Föräldrar bör kunna vabba för att lära skolpersonal ta hand om barn med kronisk sjukdom. Det skriver Lina Nordquist, socialpolitisk talesperson för Liberalerna.

Under strecket
Publicerad

Att vara förälder till ett barn med en funktionsnedsättning eller en kronisk sjukdom är en svår uppgift: det innebär att bli vårdare utöver att vara mamma eller pappa, ofta med långvarigt nära kontakt med sjukvården. Många måste gå ned i arbetstid och med allt detta följer många års oro både för ett utsatt barn och för syskon som kan hamna i kläm.

Även för många alldeles vanliga familjer är det en utmaning att få ihop familjeliv och arbetsliv. Den tillfälliga föräldrapenningen (vab) är viktig för att föräldrar ska kunna vara borta från jobbet när barn är hemma sjuka eller behöver läkarbesök. Men ett barn med stora behov bär behoven med sig dygnet runt, hela sitt lilla liv – även i förskolan, i skolan och på fritids. Ofta räcker det inte att skolpersonalen är generellt välinformerad om en viss sjukdom; har ett barn diabetes till exempel, då måste en vuxen kunna känna igen just det barnets subtila symtom på högt eller lågt blodsocker, klara av att ta enklare blodprov i fingret, tolka svaren och räkna ut precis rätt dos insulin varje gång barnet ska äta. Därför kan föräldrar behöva ha omfattande kontakter med skola eller förskola för att vara trygga med att barnet i klassrummet, på raster och utflykter kan få stöd och egenvård.

Annons
Annons
Annons