Ok bada ”försiktigt” i Mälaren

Under strecket
Publicerad
Annons

Förut gällde rekommendationen ”att ej bada”. Nu vill Miljöförvaltningen att man ”iakttar försiktighet” vid bad på badplatser mellan Gamla stan och Mälarhöjden. Det handlar alltså om att undvika kallsupar och gärna duscha efteråt.

– Avloppsutsläppet ligger ju kvar nära utsläppsplatsen, fast på 15 meters djup, säger Birgitta Björk, chef för miljöövervakningen i Stockholm. Och vi kan inte garantera vad som händer. Om det börjar blåsa kan det komma upp mot ytan.
När förvaltningens inspektörer tar vattenprover ute på badplatserna har de också märkt att det är mindre folk än förväntat. Folk respekterar tydligen våra varningar, säger Birgitta Björk.
Men proverna från i onsdags visade inga problem på någon badplats. I måndags var det bara Stora Essingen som låg över och det gällde E.coli-bakterier. Nya prover togs i går och är färdiganalyserade nästa vecka.
Men värmen har skapat mera grums i badvattnet, och nya varningsskyltar har åkt upp. Vissa småsjöar visar tecken på algblomning. Det gäller Farsta Strandbad,
Hökarängsbadet, Sköndalsbadet och Långsjön.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons