Recension

True detectiveOjämnt men lovande i nya True detective

Förra årets succéserie ”True detective” återvänder nu med en ny säsong. Serieskaparna har svårt att få premiären att lyfta men SvD:s Elias Björkman tycker sig ana en säsong som kommer att växa till något stort.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Rachel McAdams som Ani Bezzerides.

Foto: LACEY TERRELL/HBO
Annons

Vi har den värld vi förtjänar. En trio poliser, väl förbi gränsen till utbrända, tvingas samarbeta när en korrumperad stadsanställd, Ben Casper, hittas mördad. Ett tiotal år tidigare: den unge polisen Ray Velcores flickvän blir överfallen och våldtagen. Gangsterbossen Frank Semyon vet vem som är skyldig, och efter att ha bett om förövarens identitet är Velcore satt i skuld hos Semyons. För alltid? Nutid igen. Frank har också intresse av att hitta den eller dem som är skyldiga till mordet på Casper.

Nic Pizzolatto överrumplade en hel tv-värld med den första säsongen av ”True detective” där vi följde Matthew McConaughey och Woody Harrelsons vindlade mordutrening längre och längre in i Louisianas mörkaste träskmarker. Resultatet var en becksvart, cynisk renodling av kriminalgenren. Men sammantaget var ”True detective” strålande: Pizzolattos välskrivna, täta manus förvaltades väl av Cary Fukunaga som regisserade samtliga avsnitt.

Annons
Annons
Annons