Ojämn tvåa av Fagerberg

Under strecket
Publicerad
Annons

Maria Fagerberg
Till hemlandet
138 s. Forum. CA 188:-

Knappt ett år efter sin övertygande romandebut ”Svart dam” kommer nu Maria Fagerberg med en uppföljare, Till hemlandet. Bara delvis, tyvärr, infrias förväntningarna. Kanhända har det gått lite för fort, kanhända har författaren saknat redaktionellt stöd. Ty där ”Svart dam”, om en 29-årig kvinna som håller på att dö, drabbade läsaren genom en trovärdighet som skar tvärs igenom också mindre lysande passager, lider ”Till hemlandet” en del av just språkliga tillkortakommanden som gör att helheten känns något oförlöst.
Den här gången har Fagerberg vänt blicken inte mot en enskild människas sönderfall, utan ett helt lands kollaps - det utsägs aldrig, men måste röra sig om Jugoslavien - i inbördeskrigets helvete, speglat genom ett dussintal individer, från presidenten till hallickar, prostituerade, soldater, präster, skolbarn - ja, alla tänkbara människor som på olika vis råkar illa ut eller beter sig illa.
Kanske är detta väldiga och svåra ämne i sig
ett problem, även om det naturligtvis är oerhört viktigt att världen får skönlitterära kommentarer till tragedin, men det är framförallt anmärkningar gällande det språkligt-artistiska som fyller marginalerna i mitt exemplar av boken; det är på mikronivå, mer än i det liksom zappande upplägget, som närvaron tenderar att brista.

Annons
Annons
Annons