Annons

Ojämlikheten bland barn har ökat kraftigt

Debatt och åtgärder när det gäller barnfattigdom bör grundas i kunskap och fakta. Enligt den forskning som finns i dag lever vart åttonde barn i ekonomisk utsatthet. Dessutom har ojämlikheten ökat drastiskt under senare år, skriver forskaren Tapio Salonen.

Publicerad

Efter den senaste veckans mediala uppmärksamhet kring barnfattigdomsfrågan i Sverige finns det all anledning till eftertanke och perspektiv. Som forskare, bland annat med ansvar för Rädda Barnens årsrapporter om barnfattigdom de senaste tio åren, anser jag att det är viktigt att skilja mellan olika samhällsaktörers tolkningar och kampanjer i frågan och den forskning som frågan utgår från.

I ”Uppdrag Gransknings” program nämndes överhuvudtaget inte den kunskap som omgärdar förståelsen av fattigdom i ett ekonomiskt välståndsland som Sverige. På ett försåtligt vis jämställdes barnfattigdom med extrema uttryck som att barn svälter eller fryser. Detta har inget som helst stöd i den samlade forskningen kring fattigdom och ekonomisk utsatthet.

Annons
Annons
Annons