Annons
X
Annons
X

Ojämlika styrelser upprör

Onsdagens artikel om kvinnofördelningen i styrelserna i de stora sfärbolagen har väckt starka reaktioner från såväl bolagshåll som Aktiespararna och politiken. ”Skrämmande”, säger Folksams Carina Lundberg Markow. ”Det här är inte okej”, säger ­Moderaternas partisekreterare Sofia Arkelsten, som inte vill hålla några dörrar stängda för lagstiftning.

MODERATERNA HÅLLER DÖRR ÖPPEN FÖR KVOTERING.

Pensionsjätten Folksams ägarrepresentant Carina Lundberg Markow, som själv sitter i val­beredningar, höjde på ögonbrynen när hon läste onsdagens artikel i Svenska Dagbladet om hur situationen ser ut när det gäller kvinnor i styrelserna i de olika sfärerna.

Särskilt reagerade hon på att Handelsbanksfären, som bara har 16 procent kvinnor i sina styrelser, anser att ”det handlar om att sätta bolagets bästa i första hand, och inte könsfrågor.” Carina Lundberg Markow menar att det är just bolagets bästa detta handlar om: att få de bästa, mest kompetenta ledamöterna i bolagsstyrelserna.

– Det är rätt skrämmande när han inte inser att brist på kvinnor tyder på att det finns risk för att man inte har en kompetensbaserad rekrytering och det tyder på att han är väldigt ignorant i dessa frågor, säger hon och kallar Handelsbanksfärens representant Sverker Martin-Löf för en ”riktig gammel-pöjk” i dessa avseenden. Hon nämner Wallenbergarnas maktbolag Investor som en förebild.

Annons
X

– Från Investors sida har man helt klart definierat det här som en viktig fråga att åtgärda och målmedvetet rekryterat kvinnor till styrelser.

Hon betonar att det inte bara är svenska män som har ”läst ekonomi ihop för trettio år ­sedan” som är bäst lämpade att leda alla svenska bolag, som numera ofta är globala.

– De är bra på att hålla uppe garden i det här maktsfärstänket. Men vi som företräder pensionssparare är föga intresserade av deras maktspel.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Moderaternas partisekreterare Sofia Arkelsten ser det som ett strukturellt problem att det är för få kvinnor i styrelserna och understryker att det är viktigt att vara tydlig i att politiken ser och uppmärksammar problemet. Hennes föregångare Per Schlingmann lyfte under 2010 kvoteringsdiskussionen. Han ansåg att näringslivet skulle tvingas att acceptera fler kvinnor om det inte skedde självmant och flaggade för att senast under kommande mandatperiod ville Moderaterna se bättring, annars skulle lagstiftning i någon form vänta.

  Men bolagen har inte varit lättskrämda. Tvärtom verkar ambitioner om mer jämställda bolagsstyrelser ha minskat sett till årets resultat som ligger oförändrat på 26 procent kvinnor i storbolagens styrelser. Sofia Arkelsten understryker att man tar jämställdhetsfrågorna på allvar och att partiet vill se förändring.

  – Det här är något som inte är tillräckligt bra. Men det finns ett politiskt tryck. Det är inte enkelt, men om ingen gör något blir inget gjort. Min uppfattning är att lagstiftning är ett brett och trubbigt verktyg. Men vi får se, jag stänger inga dörrar.

  Tror ni att bolagen lyssnar på politiker?

  – Ja, det tror jag att man gör. Det finns en kraft i frågan. Och vi säger att vi tar det här på allvar, vi tycker inte att det här är okej att det ser ut som det gör.

  I onsdagens text förmedlades bilden av att Handelsbanksfären inte sätter frågan högst upp på dagordningen, utan man betonade i stället att detta inte ”var det viktiga för aktieägarna”. Men ­organisationen Aktiespararnas vd Günther Mårder håller inte med.

  – Det viktiga för aktieägarna är att få rätt kompetens till styrelserna. Det vore ju märkligt om kompetens bara kunde finnas hos halva befolkningen, säger han och menar att en jämn könsfördelning är en grundläggande faktor för att kunna återfinna rätt kompetens.

  – Så det faller på eget grepp om de hävdar att de har rätt kompetens och samtidigt har en sådan skev fördelning. Det blir ju oerhört märkligt.

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X