The Sisters brothersNågot så ovanligt som en riktigt bra modern western-film

Joaquin Phoenix och John C Reilly i ”The Sisters brothers”.
Joaquin Phoenix och John C Reilly i ”The Sisters brothers”. Foto: Triart

”The Sisters brothers” är en berättelse om brödraskap och lojalitet – men också om hur en värld ömsar skinn. Här slits de våldsamma Sisters-bröderna av en konflikt när den mer eftertänksamme Eli börjar tvivla på den valda yrkesmördarkarriären.

Under strecket
Publicerad
Annons

År 2011 fanns kanadensaren Patrick deWitts hårdkokta westernroman ”The Sisters brothers” med bland de sex böckerna på det brittiska Bookerprisets så kallade korta lista. Den vann inte till slut, det gjorde Julian Barnes ”Känslan av ett slut”, men det hade den gärna fått göra för min del. deWitts berättelse om två förhärdade revolvermän med uppdrag att tortera och döda i syfte att berika sin mystiske uppdragsgivare ”Kommendören” är ett stycke smart och hårt slipad ”cowboy noir”, som inte liknar något annat. Sparsmakad stilkonst och svart humor gör att man minns den länge.

Och nu när ”The Sisters brothers” har blivit film kan jag inte se annat än att den franske regissören Jacques Audiard (”En profet”) hanterar sitt material med fin känsla både för genren och för egenarten i vad som samtidigt är så mycket mer: en berättelse om brödraskap och lojalitet, makt och rätt, men också om hur en hel värld ömsar skinn och tar sina första stapplande steg in i något som så smått börjar likna civilisation.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons