Annons

Claes Arvidsson: Ointresset i Almedalen visar att politikerna inte hänger med

Löfven - som ändå är statsminister - ägnade en halv minut åt försvar och säkerhet. Utmärkt att  Anna Kinberg Batra tog upp behovet av att både rusta hemma och gå med i Nato. Bäst på plan är dock KD:s Ebba Busch Thor som talade om kärnfrågan i hela fyra minuter, skriver Claes Arvidsson.
Löfven - som ändå är statsminister - ägnade en halv minut åt försvar och säkerhet. Utmärkt att Anna Kinberg Batra tog upp behovet av att både rusta hemma och gå med i Nato. Bäst på plan är dock KD:s Ebba Busch Thor som talade om kärnfrågan i hela fyra minuter, skriver Claes Arvidsson. Foto: Henrik Montgomery/ TT / TT NYHETSBYRÅN

I sitt tal i Almedalen slog försvarsministern fast: ”Det tidigare hotet från den militära supermakten är borta. Östersjön kantas av Nato- och EU-länder. Den politiska förutsättningen och den geografiska förutsättningen för ett hot av den gamla typen är borta. Ryssland har höjt den utrikespolitiska tonen, men har varken ambition eller militär förmåga att utföra den gamla tidens hot.”

Publicerad

Året var 2008 – och försvarsministern hette Sten Tolgfors och var i full färd med arbetet på den kommande inriktningspropositionen som ytterligare skulle lägga fokus på internationell insats (Afghanistandoktinen). Talet var ett slags indirekt replik på varningarna från ÖB Håkan Syrén om att osäkerheten ökat i Sveriges närområde.

Inte ens när försvarsberedningens s k lackmustest hade utfallit negativt i och med Rysslands krig mot Georgien i augusti samma år, tyckte sig försvarsministern inledningsvis se en problematik som kunde beröra Sverige – och i allt väsentligt låg inriktningen fast när inriktningsbeslutet togs 2009. Därefter blev ett moderat mantra – också hos efterträdaren Karin Enström – att utvecklingen i Ryssland var mer ”komplex” än vad andra förstod.

Annons
Annons
Annons
Annons