Annons

Hans-Roland Johnsson:Oidipus misstag berör oss än idag

Sofokles och Kung Oidipus med sin hustru och mor Iokaste (Reine Brynolfsson och Stina Ekblad) i Eirik Stubøs uppsättning ”Oidipus/Antigone” som har premiär på Dramaten i kväll.
Sofokles och Kung Oidipus med sin hustru och mor Iokaste (Reine Brynolfsson och Stina Ekblad) i Eirik Stubøs uppsättning ”Oidipus/Antigone” som har premiär på Dramaten i kväll. Foto: IBL, Sören Vilks

Han dödar sin far och får barn med sin mor, sönerna har ihjäl varandra varpå dottern offrar livet för deras heder. Dramatiken är tillspetsad i Sofokles ­tragedier om Oidipus och Antigone, men i grunden handlar de om vår utsatthet i en tillvaro präglad av nyckfulla gudar, för 2400 år sedan såväl som idag.

Under strecket
Publicerad

Sofokles (cirka 497–406 f Kr), marmorbyst.

Foto: IBL

Försvarare av humaniora hävdar ofta att det är genom kulturen, kanske främst litteraturen, som vi möter andra, lär oss förstå andra bättre och därigenom också kommer till fördjupad ­insikt om oss själva.

I den litterära texten möter vi sådant som vi känner igen från vår egen erfarenhetssfär – det är likheter, eller konstanter, som speglar något allmänmänskligt. Vi möter naturligtvis också olikheter, sådant som vi tidigare inte kände till och som, kanske inte oväntat, väcker oro och misstänksamhet men även fascination och intresse. De bekanta konstanterna underlättar ett närmande till det obekanta; de blir det material som tillåter oss att bygga broar till andra världar.

Annons
Annons
Annons