Annons
X
Annons
X

Ohlys avgång kan leda till provval

Låt medlemmarna i ett provval rösta om vem de vill se som Vänsterpartiets nya ledare. Det föreslår Wiwi-Anne Johansson, ledamot i partistyrelsen, efter beskedet om att Lars Ohly avgår.

[object Object]
Lars Ohly vandrade av scenen efter presskonferensen där han berättade om sin avgång från partiledarposten. Foto: GUNNAR LUNDMARK

JAKTEN PÅ EFTERTRÄDARE.

Vänsterpartiledaren Lars Ohly meddelade under en presskonferens igår eftermiddag att han inte ställer upp för omval till ordförandeposten på partiets kongress i januari.

–Det känns bra eftersom jag landat i ett beslut som jag är trygg med. Då känns det också bra att kunna leverera det och få slut på alla spekulationer, säger han.

Bakgrunden till att han inte fortsätter som ordförande är att partiet inte lyckats vända opinionssiffrorna efter valet.

Annons
X

–Om de hade vuxit i den takt som jag hade hoppats och trott är det möjligt att läget hade varit ett annat.

Lars Ohly vill inte recensera sin tid som partiledare, men säger att partiet är ”väsentligt mer enigt” idag jämfört med 2004 då partiet var splittrat i något som ”närmast kan betraktas som fraktioner”.

–Det var en situation som krävde ett ledarskap som enade partiet. Det har partiledningarna som suttit sedan dess lyckats med, och jag har varit en del i det arbetet.

Lars Ohly säger också att Vänsterpartiet blivit ett parti som förenar systemkritik med regeringsduglighet för första gången i partiets historia.

När det gäller misstag nämner han att han försökte att vända begreppet ”kommunism” till något positivt, något som skadade både honom och partiet. Han säger också att partiet måste bli bättre på att utforma en feministisk politik.

Lars Ohly sitter kvar som partiledare till kongressen i Uppsala i januari. Därefter kommer han att sitta kvar som riksdagsledamot till 2014, men säger att det inte är troligt att han kandiderar efter det.

Hur vill du att processen att ta fram en ny partiledare ska se ut?

–Jag hoppas att valberedningen kommer fram till att vi ska ha en väldigt öppen process. Det handlar om att kandidaterna ska presenteras för medlemmarna, man måste avkräva alla en politisk agenda, att de talar om vad de vill med partiet och framförallt hur de vill att vi ska utveckla Vänsterpartiet.

Lars Ohly medger att det faktum att flera trätt fram och sagt sig vilja bli partiledare gjort beslutet att inte ställa upp lättare.

–Jag är stolt över att vi har en sådan öppen inställning i vårt parti att vi kan ha flera kandidater, och att det här inte är något som görs upp i hemliga rum.

Redan före beskedet om sin avgång hade Lars Ohly tre utmanare: riksdagsledamoten och förre EU-parlamentarikern Jonas Sjöstedt, partiets ekonomisk-politiska talesperson Ulla Andersson och den utrikespolitiske talespersonen Hans Linde.

Riksdagsledamoten Wiwi-Anne Johansson, som sitter i partistyrelsen, är en av de vänsterpartister som länge krävt att Lars Ohly ska avgå.

–Jag tycker naturligtvis att det här är ett klokt beslut.

Hon förespråkar ett delat ledarskap, och har en egen favoritduo: Ulla Andersson och Jonas Sjöstedt.

– De skulle vara jättebra.

Wiwi-Anne Johansson vill att alla medlemmar i ett provval ska få säga sitt om kandidaterna till partiledarposten.

–Det vore urspännande. Ju fler som får inflytande, desto bättre. Det är ju ombuden på kongressen som slutligen bestämmer, men det här skulle kunna fungera som en liten guidning för dem.

På nästa möte med partistyrelsen, som äger rum den 2–3 september, tänker hon själv väcka frågan om en rådgivande medlemsomröstning.

–Jag tycker att vi ska passa på att förnya oss och bli modernare och mer demokratiska, säger Wiwi-Anne Johansson.

Lars Ohly är öppen för förslaget.

–Jag kan tänka mig det, men tror att man i första hand ska få till den här öppna processen genom att medlemmarna får möjlighet att sätta sig in i och jämföra vad de olika kandidaterna står för.

Mats Einarsson, ledamot i partistyrelsen, avfärdar idén att hålla ett provval om nästa ledare.

–Det riskerar att leda till en uppdelning av partiet i olika fraktioner som kampanjar mot varandra. Det tror jag vore olyckligt.

Dessutom, påpekar han, skulle sannolikt en minoritet av medlemmarna välja att delta i omröstningen.

Hans Linde, som nyligen deklarerade att han är redo att bli ny V-ledare, stänger inte dörren för en rådgivande medlemsomröstning.

–Jag vill nog fundera på det förslaget, jag har inte hört det tidigare.

Han betonar också att det är fritt fram för såväl distrikt som partiföreningar och enskilda medlemmar att nominera kandidater till partiledarposten.

Annons
Annons
X

Lars Ohly vandrade av scenen efter presskonferensen där han berättade om sin avgång från partiledarposten.

Foto: GUNNAR LUNDMARK Bild 1 av 2

Lars Ohly vandrade av scenen efter presskonferensen där han berättade om sin avgång från partiledarposten.

Foto: JONAS EKSTRÖMER / SCANPIX Bild 2 av 2
Annons
X
Annons
X