Annons
X
Annons
X

Ohlys angrepp gick hem

Vänsterpartiledaren Lars Ohly och Miljöpartiets språkrör har precis talat på s-kongressen. Längst applåder fick Lars Ohly som angrep marknadskrafterna på samma sätt som flera s-ombud gjort.

Lars Ohly.
Lars Ohly. Foto: SCANPIX

Tidigare artiklar | S-kongressen:

Det har aldrig skett förut. Men idag på morgonen togs Miljöpartiets Peter Eriksson och Maria Wetterstrand och Vänsterpartiets Lars Ohly emot på den socialdemokratiska partikongressen.

– Vi tillsammans ska sparka ut Reinfeldt ur Rosenbad och flytta ut en rödgrön politik. Välkomna upp Maria, Peter och Lars, introducerades de av Mona Sahlin.

Peter Eriksson bjöd på vers, medan Maria Wetterstrand anklagade den borgerliga regeringen för att driva ”den kalla handens politik”.

Annons
X

– Vi vill återupprätta ett tryggt Sverige där samhället finns för dem när de verkligen behöver det. Det är inte värdigt ett land som Sverige att ha trygghetssystem som de ser ut idag och som regeringen har raserat, sade hon.

Lars Ohly började med att konstatera att Sverige är ett bra land att leva i. Men han betade sedan av punkt efter punkt där han ifrågasätter den förda politiken och förklarade att det kommer att se annorlunda ut 2014 om de rödgröna vinner valet.

– Då ska vi ha världens bästa välfärd för vi vet att vinstintresse aldrig kommer att skapa bra sjukvård, skola och äldreomsorg. Vi vet att marknaden aldrig kommer att lösa problemet med global uppvärmning. Vi vet att det behövs en radikal politik för arbete åt alla. Och att marknadslösningar och högerpolitik ökar klyftor mellan män och kvinnor.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Lars Ohly fortsatte:

  – Därför ska vi inte vara oroliga om vi skiljer oss för mycket från högeralliansen. Vi ska vara oroliga om vi skiljer oss för lite från alliansens politik.

  Där avbröts vänsterpartiledaren av kongressombudens applåder.

  Efteråt mötte de fyra gemensamt massmedierna. Både Mlljöpartiets språkrör och Lars Ohly menade att de beslut som har fattats under s-kongressen inte har försvårat samarbetet.

  – Socialdemokraterna har tagit ett steg framåt. Besluten har också varit i en riktning som visar att man är medveten om att vi behöver göra kompromisser, sade Peter Eriksson.

  Lars Ohly ville inte recensera de socialdemokratiska besluten, men sade samtidigt att han inte kan se något som försvårar ett samarbete. Han menade att det är bra att Socialdemokraterna nu lagt fast sin politik och att det därefter är dags för alla partier att börja kompromissa.

  Anders Flanking, C:s partisekreterare, menar att de rödgröna fortfarande står långt ifrån varandra i exempelvis skatterna och utrikespolitiken.

  – Det räcker inte att de kommer till s-kongressen och visar upp sig. Det är mest ett spel för gallerierna, säger han.

  Annons
  Annons
  X

  Lars Ohly.

  Foto: SCANPIX Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X