Annons
X
Annons
X

Ohly kräver att Billström avgår

Fredrik Reinfeldt bör ge migrationsminister Tobias Billström (M) sparken. Det säger förre Vänsterpartiledaren Lars Ohly till SvD.se. Han beskriver de kritiserade uttalandena som ”rasism”.

Lars Ohly (V) och migrationsminister Tobias Billström (M).
Lars Ohly (V) och migrationsminister Tobias Billström (M). Foto: BERTIL ERICSON & ANDERS WIKLUND/SCANPIX

I en intervju i DN i går ville migrationsminister Tobias Billström (M)
”komplicera” bilden av människor som gömmer flyktingar.

– Ibland har vi bilden av att personen som är gömd bor hos en trevlig, blond svensk dam i 50-60-årsåldern som vill hjälpa till. Men det är ju inte så. De allra flesta bor hos sina landsmän som inte alls är blonda och blåögda, sade han till DN.

Uttalandet väckte starka reaktioner, och politiker från höger till vänster gick till hårt angrepp mot statsrådets ordval. Vid lunchtid i går tog Tobias Billström kontakt med TT för att be om ursäkt.

Annons
X

– Jag kan säga att formulera sig på det sättet som jag gjorde, det leder fel och det är jag ledsen för och därför vill jag också gärna be om förlåtelse till alla de som tagit illa vid sig.

Men förre Vänsterpartiledaren Lars Ohly tycker inte att det är tillräckligt med en ursäkt.

– Det här är ett uttalande som man inte säger om man inte anser att det finns en skillnad hos människor i värde, beroende på var de kommer ifrån eller hur de ser ut. Därför tycker jag inte att det räcker att krypa till korset, eller att säga att ”Det blev fel eller att ”Jag borde ha sagt annorlunda”, säger han.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Det är inte är första gången som Tobias Billström ”är ute och trampar i klaveret”, anser Lars Ohly.

  – Det har varit ganska många tillfällen när han varit ute och funderat högt om minskade volymer, som ju är en klar signal om ett mindre generöst asylsystem. Den här gången går han längre, genom att dela in folk efter hårfärg och ögonfärg. Det är ingenting annat än rasism. Jag tycker att det här är så pass allvarligt att Reinfeldt borde entlediga Billström.

  Lars Ohly blir därmed den första tunga politiker som öppet kräver Tobias Billströms avgång.

  – Det är faktiskt så att han går längre än någon migrationsminister som jag vet om. Barbro Holmberg gick ju långt ibland, men aldrig i närheten av det här, säger Lars Ohly.

  Och kritiken mot migrationsminister Tobias Billström är högst befogad, säger S-ledaren Stefan Löfven under ett möte med riksdagsjournalisterna.

  – Det var ett ovanligt klantigt uttalande. Nu måste regeringschefen säga vad som gäller.

  Löfven kräver inte Billströms avgång, men menar alltså att Fredrik Reinfeldt måste vara tydlig i sakfrågan: Sverige får inte bli ett samhälle där det görs skillnad på människor utifrån ögon- eller hudfärg.

  – Det handlar om ett gemensamt renhållningsarbete, säger Löfven.

  Testa dig i senaste veckornas nyhetsquiz

  V40 | Vad misstänks partiledaren för? quiz.svd.se V 39 | Vad heter den omstridda boken? quiz.svd.se V 38 | Bäst betalda fotbollsspelaren? quiz.svd.se
  Annons
  Annons
  X

  Lars Ohly (V) och migrationsminister Tobias Billström (M).

  Foto: BERTIL ERICSON & ANDERS WIKLUND/SCANPIX Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X