Annons
X
Annons
X

”Ohly fortsätter spela solo”

Lars Ohly bevakar sin ministerpost. I SVT-utfrågningen fortsatte Vänsterledaren att spela solo, men gjorde inga nya utspel på det rödgröna samarbetets bekostnad.

Foto: SCANPIX

Läs mer:

VAL 2010 – få de senaste nyheterna och mycket mer på
SvD:s valsajt

ANALYS | GÖRAN ERIKSSON

Det finns ett tillfälle i valrörelsen när det blir irrationellt för Lars Ohly att fortsätta visa lojalitet med den rödgröna alliansen. Det är om han själv skulle bedöma att slaget mot de borgerliga är förlorat.

Att döma av tv-utfrågningen har tillfället inte kommit. Ohly fortsatte nämligen den balansgång mellan samarbetsvilja och partiegoism som präglat hans valrörelse.

Annons
X

När SvD för knappt tre veckor sedan intervjuade Lars Ohly tillät han sig ett utspel som fick marken att gunga under Mona Sahlin, som hade lovat stora skattesänkningar för pensionärer.

Visst ska pensionärerna och löntagarna betala lika hög skatt, förklarade Ohly. Men det ska delvis uppnås genom att skatten för löntagarna höjs.

Den positionen har han nu tvingats ge upp. ”Ibland måste man ändra sig” sa Ohly i utfrågningen. Och i SVT gjorde han inga nya utspel som splittrar de rödgröna.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Men han lyckades göra känt för en stor tv-publik att Vänsterpartiet driver en egen linje i ett antal frågor där partierna inte lyckats komma överens. Och det är bättre för Ohly än för de rödgröna.

  • Föräldraförsäkringen ska delas lika mellan mamman och pappan enligt Vänsterpartiet. Och Ohly lovade att fortsätta driva frågan i en rödgrön regering.

  • Den nya förmögenhetsskatten måste troligen omfatta också villor, för att dra in tillräckligt mycket pengar.

  • Vinster i välfärden ska bekämpas. Det är ett av Vänsterpartiets mest centrala vallöften, men MP och S vill inte gå lika långt. Så Lars Ohly bad väljarna om hjälp: ”Det är just därför jag behöver ett starkt folkligt stöd”.

  Det är inte ofta man ser politiker göra det, men Ohly backade från flera positioner i direktsändning.

  Följande gällde vid sändningens slut: fotbollsproffs ska INTE få lägre skatt, Vänsterpartiet tiger INTE om skattehöjningar av valtaktiska skäl och de rödgröna är INTE överens i alla frågor utom en.

  Annons
  Annons
  X
  Foto: SCANPIX Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X