Ohly bekräftar dåligt samarbete

Stämningen i partistyrelsen har varit dålig. Men nu är klimatet bättre. Det säger vänsterpartiledaren Lars Ohly, som förnekar att partiets högsta ledning hotat med att avgå.

Under strecket
Publicerad
Några av svaren på valberedningens enkät om klimatet i partiet.

Några av svaren på valberedningens enkät om klimatet i partiet.

Annons

Kommunalrådet Staffan Norberg, som tillhör vänsterpartiets förnyare, har länge varnat för sekterism och sönderfall. I en motion till partikongressen i januari föreslår han att en kriskommission tillsätts.
– Partiets problem handlar om politisk trovärdighet, tolerans och inpyrda partitraditioner. Men det man i dag ägnar sig åt är att anklaga varandra för högeravvikelser, hitta syndabockar och konstruera konspirationsteorier.
Staffan Norberg blir bedrövad över den bild som de partistyrelsens ledamöter ger i den enkät som SvD avslöjade i går. Det talas om ”personstrider” och ”ett oerhört förakt för svaghet”.

Partiledaren Lars Ohly bekräftar att stämningen var dålig när undersökningen genomfördes i början av sommaren. Men det har blivit bättre, säger han.
– Vi kan inte säga att allt fungerar perfekt. Däremot känner jag att vi är på rätt väg. Det har funnits ett misstroende som vi håller på att jobba bort.
Däremot tillbakavisar Lars Ohly bestämt uppgifterna att partiets högsta ledning, VU, känt sig så pressad av den egna partistyrelsen att den hotat med att avgå. I sitt enkätsvar skriver Måns Almqvist att VU ”besvarat kritik med att ställa sina platser till förfogande”.
– Det är en VU-ledamot som vid ett tillfälle i maj sa ”partistyrelsen väljer VU och kan naturligtvis välja ett nytt”. Det är dåligt sagt, eftersom det kan tolkas som någon sorts avgångshot, säger Lars Ohly.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons