Annons
X
Annons
X

Ohlsson: ”Erkännandet en tom gest”

Sverige ska erkänna staten Palestina. Det lovade statsminister Stefan Löfven (S) i sin regeringsförklaring. Men Folkpartiet ser det mest som en tom gest.

Birgitta Olsson.
Birgitta Olsson. Foto: MAGNUS HJALMARSON NEIDEMAN

**Beskedet från Stefan Löfven **är knappast överraskande. De rödgröna partierna har tidigare tillsammans krävt att Sverige ska erkänna den Palestinska staten. Men den förra Alliansregeringen sade nej och ansåg att det först måste finnas ett fredsavtal mellan Israel och palestinierna innan ett erkännande är möjligt.

Men nu kan Stefan Löfven som statsminister leva upp till det löfte han gav till palestiniernas president Mahmoud Abbas vid ett besök i Ramallah på Västbanken 2012. Löfven är också noga med att konflikten mellan Israel och Palestina bara kan lösas genom en tvåstatslösning.

**För att erkännandet **ska bli verklighet krävs formellt bara ett beslut av regeringen. Det behövs alltså ingen majoritet för det i riksdagen. Sverige blir därmed det 109:e landet som erkänner den palestinska statens gränser från 1967.

Annons
X

Birgitta Ohlsson, utrikespolitisk talesperson för Folkpartiet, menar att erkännandet från regeringen var väntat men riskerar att bli en tom gest.

– Bara ett fåtal europeiska länder har erkänt palestina. De flesta väntar klokt nog på att demokratiska val först ska hållas och att den palestinska myndigheten får kontroll över sitt territorium, både på Västbanken och i Gaza, säger Birgitta Ohlsson till SvD.se.

Birgitta Ohlsson önskar en efterlängtad tvåstatslösning.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Med ett demokratiskt Palestina sida vid sida, men inte på ruinen av staten Israel. Där en palestinsk regering erkänner staten Israel, tar avstånd från våldet och respekterar ingångna avtal, säger Birgitta Ohlsson.

  Ulf Bjereld är S-märkt statsvetare vid Göteborgs universitet och är expert på internationella relationer, däribland Israel-Palestina-konflikten. Han menar att Sverige i praktiken redan erkänt Palestina i FN-sammanhang, men att det nu även blir formellt.

  – Men sedan hänger det på vad Sverige vill med erkännandet. Om det bara är ett spel för gallerierna eller om man verkligen tänker engagera sig. Det bör man göra genom att öppna en ambassad i Ramallah och att uppgradera generalkonsulatet till en ambassad i Jerusalem.

  Den palestinska representationen i Sverige välkomnar beskedet om erkännandet.

  – Vi betonar vår tacksamhet till Sverige för dess moraliska och konsekventa hållning, som kommer att fortsätta vara en viktig stödjande faktor i Palestinas sökande efter frihet”, meddelar palestinska ambassadören Hala Husni Fariz i ett uttalande.

  Samarbetet mellan Hamas och Fatah i den nya samlings­regeringen går trögt. De ofta rivaliserande palestinska organisationerna Fatah, som styr på Västbanken, och Hamas, som har makten på Gazaremsan sedan de med våld kastade ut Fatah 2007, enades i april om att bilda en samlingsregering. Den trädde formellt till i juni.

  **Sedan i slutet av augusti **finns ett avtal mellan Israel om permanent vapenvila i Gaza. Dessutom ett slut på den israeliska blockaden av Gaza. Uppgörelsen nåddes genom en egyptisk medling.

  Mats Karlsson är direktör på Utrikespolitiska institutet och han menar att ett erkännande innebär att Sverige säger ja till Palestina som nation och att det är en del av en dialog för att hitta en lösning på konflikten.

  – Det är ett steg för att föra frågan framåt, att konflikten mellan Israel och Palestina inte kan lösas utan att man erkänner den Palestina staten. Hur styret i Palestina sedan ser ut är en helt annan fråga och även hur tvåstatslösningen ska arbetas fram mellan länderna. Hur framtiden ska bli handlar om ren diplomati, säger Mats Karlsson.

  Annons
  Annons
  X

  Birgitta Olsson.

  Foto: MAGNUS HJALMARSON NEIDEMAN Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X