Annons
X
Annons
X

”Ohederligt påhopp på fönsterbranschen”

Det är ogrundat och ohederligt att misstänkliggöra en hel bransch, skriver Beatrice K. Henriksson, vd för Svenska Fönster, i en replik.

En hantverkare hos Lingbo slipar ett blivande fönster.
En hantverkare hos Lingbo slipar ett blivande fönster. Foto: Pressbild

REPLIK | BYGGNADSVÅRD

I en illa underbyggd och fördomsfull bredsida försöker Beatrice Sundberg från Naturskyddsföreningen i Stockholms län och Stephan Fickler från Svenska byggnadsvårdsföreningen misstänkliggöra en hel bransch (4/3). Det är orättvist, ogrundat och ohederligt.

Jag är vd för en av Sveriges ledande fönstertillverkare, Svenska Fönster med varumärkena SP Fönster, Traryd Fönster och Lingbo Kulturfönster. Vi är en betydande arbetsgivare i Hälsingland med skogen utanför fabriksknutarna. Vi jobbar hårt för miljön i alla led och är Sveriges enda tillverkare av Svanen-märkta fönster. Därför gör också Sundbergs och Ficklers debattartikel extra ont i mig och mina medarbetare.

Låt mig räta ut några av de grövsta missförstånden i Sundbergs och Ficklers text:

Annons
X

1. Jo, rötskadade och allvarligt skadade fönster behöver åtgärdas. Ja, vi vet att våra fönster kan hålla mycket länge om de underhålls löpande och på rätt sätt. Men rötskadade fönster behöver åtgärdas. Annars riskerar husägarna skador på fasaden. Detta är inte tomt säljsnack.

Och ja det stämmer att livslängden på ett plastfönster bedöms vara högst 25-30 år. Det är också därför vi tillverkar våra fönster i trä.

2. Nej, det finns inga ”moderna standardfönster”. Det finns bara bra och dåliga fönster. Vi tillverkar fönster med moderna funktioner anpassade för alla byggnadsstilar. Ofta, som i vår fabrik i Lingbo, bygger vi dem till och med för hand så att vi kan vara säkra på att de passar även de känsligaste kulturbyggnader. Att beskylla alla fönsterbyten för att vara stilmässiga övergrepp är okunnigt och fördomsfullt. Vi och de snickare och fönsterbytare vi arbetar med, erbjuder alltid våra kunder stöd i att välja fönster som tar hänsyn till hustyp, stil och historia.

3. Jo, fönster är en del av klimatskalet. Självklart är de inte det enda klimatskalet. Men ett modernt kvalitetsfönster erbjuder en bättre inomhusmiljö än äldre fönster tack vare högre ljudreducering, bättre energiegenskaper och spaltventiler.

4. Ni gör en felaktig tolkning av Energi- & klimatrådgivningens faktablad. Kostnaden för att byta till energifönster går alldeles utmärkt att räkna hem så länge man inte, så som artikelförfattarna gör, baserar kalkylen på livslängden hos PVC-fönster. Våra nya energifönster är av trä, och som Sundberg och Fickler framhåller kan sådana, vid ideala förutsättningar och med ömsint och väldigt kompetent underhåll, hålla i hundra år. Och, som Energi- & klimatrådgivningen skriver, förutom att du sparar energi ”får du ett bättre klimat inomhus eftersom kallraset minskar”.

Trots orimligheten i påhoppet på min bransch, sympatiserar jag så klart med artikelförfattarnas vilja att motverka okänsliga renoveringar, miljöfarliga material och skadlig överkonsumtion. Det är en ansats vi, som ledare i fönsterbranschen, delar.

Därför vill jag gärna bjuda in både Naturskyddsföreningen och Svenska Byggnadsvårdsföreningen att komma och besöka oss i Edsbyn eller i Lingbo. Vi delar gärna med oss av våra tankar om hur vi arbetar med kulturvärden och med hänsyn om natur och miljö. Jag ser fram emot att ta emot er.

Beatrice K. Henriksson

vd, Svenska Fönster

Beatrice K. Henriksson Foto: Privat
Annons
Annons
X

En hantverkare hos Lingbo slipar ett blivande fönster.

Foto: Pressbild Bild 1 av 2

Beatrice K. Henriksson

Foto: Privat Bild 2 av 2
Annons
X
Annons
X