Recension

Konsten att vara kvinnaOhämmat kul om kvinnlighet

FRISPRÅKIG Caitlin Morans ”Konsten att vara en kvinna” är en störande rolig bok som får läsaren att fundera över sina egna ståndpunkter och samtidigt lockar till skrattanfall.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad
Annons

Hur gör man egentligen? Hur blir man kvinna – och hur klarar man sedan av det? Om detta har den brittiska journalisten Caitlin Moran skrivit en störande rolig bok, som samtidigt får läsaren att fundera över sin egen ståndpunkt. Är man exempelvis beredd att ställa sig på en stol och ropa ”JAG ÄR FEMINIST!”? Vad tycker man om könsdiskriminering? Om abort? Om porr? Om höga klackar? Och vad tycker man om en bok, som blandar drastisk humor och situationskomik med stridbar feminism?

Caitlin Moran är stor medial kändis i Storbritannien – hon medverkar i tv, skriver i The Times, är flitig twittrare och har mottagit en rad viktiga priser. Till skillnad från många brittiska mediepersoner har hon inte studerat vid universitet. Hon undervisades i hemmet i en trångbodd familj, som bestod av en avdankad rockmusiker, en hippie och åtta barn. Som 13-åring vann hon sin första litterära tävling och tre år senare började hon som journalist på musiktidningen Melody Maker. Än så länge är hon föga känd i Sverige – i denna tidnings spalter har dock Andres Lokko flera gånger entusiastiskt rekommenderat henne.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons