Krönika

Sara Lomberg:Ohållbart läge för chefer?

I förra veckans N skrev vi om destruktivt ledarskap, en artikel som blev den mest klickade på SvD.se på söndagen. Många är missnöjda med ledarskapet och cheferna i sin tur är stressade och känner sig otillräckliga. Men varför blir egentligen ledarskapet så svårt? En komplex fråga, men här är tre tankar:

Under strecket
Publicerad
Annons

Alltför ofta är det produktchefen som visar bäst siffror, den mest kompetenta ingenjören eller den skickligaste läraren som lyfts upp till chef. Anledningarna är säkert flera – företagen är för dåliga på att fånga upp talang som kan utvecklas till gott ledarskap, man utgår för mycket från att kompetenta medarbetare vill vidare och för lite från vad rollen kräver – och alternativen till att klättra utan att få personalansvar för få. Och det är väl också anledningen till att individer som egentligen inte är intresserade av ledarskap tackar ja till rollen, och därmed högre status och ett saftigare lönekonto. Ledarutbildningar är också för sällan anpassade till företagens verklighet. En amerikansk studie, publicerad i Harvard Business review, testade detta genom att plocka bort företagsnamnen från ett antal ledarskapsprogram. Det var få vd:ar som sen lyckades identifiera sitt program bland övriga.

Det operativa arbetet tar för mycket tid, det är det allra vanligaste svaret från, åtminstone mellanchefer, på vad som hindrar dem att blir bättre ledare. Något som tycks vara ett svenskt chefsproblem är att vi har svårt att delegera. Det finns för mycket Jante, för många duktiga flickor – och kontrollmonster – där ute. Om man inte ”gör” själv, vad har man då åstadkommit? Men det finns en längtan till något annat: Hälften av Sveriges chefer jobbar minst motsvarande sex dagar i veckan, visar en undersökning från Ledarna. De tydligaste önskningarna om förändring som kom fram var 1) mindre administrationstid och 2) mer tid för kompetensutveckling. Den på pappret enkla ekvationen är att om tiden läggs på att motivera och utveckla medarbetarna att ta över mer av jobbet så får chefen mer tid till ledarskapet. Men det tycks krävas både erfarenhet, insikt, mognad och ett väldigt tydligt fokus för att lyckas.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons