Annons

Ohållbar situation för förlossningsvården i Stockholm

Förlossningsvården i Stockholm kan inte stå och falla med självuppoffrande insatser från länets barnmorskor. I grunden handlar problemen om ett bristande politiskt ansvar, skriver oppositionslandstingsråd Helene Hellmark Knutsson (S).

Under strecket
Publicerad

De senaste veckorna har det rapporterats om en mycket pressad situation på landets akutsjukhus, inte minst i Stockholm. Läget är så allvarligt att akutsjukhusen i Stockholms län inte ens klarar en influensaepidemi utan att behöva gå i stabsläge. Men även situationen inom förlossningsvården är ansträngd. Vid flera tillfällen har vi under vintern kunnat ta del av hur detta går ut över såväl de födande kvinnorna som personalen. Så sent som förra månaden kunde vi läsa i medierna om kvinnor som tvingas föda utan bedövning i en skrubb eller som ringer till förlossningskliniken, men ingen i personalen hinner svara.

På sociala medier går det dagligen att ta del av verklighetsbeskrivningar och ögonblicksbilder av en förlossningsvård i kris. Jag har själv nyligen besökt förlossningarna vid såväl Karolinka sjukhuset i Solna och Danderyds sjukhus och hört den frustration som barnmorskor och undersköterskor upplever. Det är de som betalar priset för att upprätthålla en god patientsäkerhet, genom inställda matraster och toalettbesök.

Annons
Annons
Annons