Annons
X
Annons
X

”Ogräset invaderar våran trädgård”

Fråga:

Vi har ett ogräs som sedan två år har börjat invadera vår grusgång. Det filtar ihop sig runt stenarna och är pilligt att få bort. Vad är det och kan man ”bekämpa” det på något sätt.

/Kerstin Jarlinger

Foto: JUREK HOLZER

Svar:

Svårt att säga vad det är, men misstänker att ni har en del krypande på knän framför er. Den bästa och mest naturvänliga bekämpningsmetoden är ju alltid att dra upp ogräs med rötterna och att vara ihärdig. Inte bara i år, utan kommande år.

LÄS MER:
Även liten täppa ger goda skördar

Annons
X

LÄS MER:
Hur sköter vi citronträdet?

Allra lättast går det efter regn när jorden är mjuk och rötterna lättare släpper.

När det gäller artbestämning kan jag rekommendera en ny ogrässajt – ogräsrådgivaren.slu.se - som har arbetats fram av Håkan Fogelfors, stadsagronom emeritus i ogräsbiologi och tidigare professor vid SLU, Sveriges Lantbruksuniversitet.

Här finns för närvarande ett hundratal av de vanligaste ogräsarterna. Genom att skriva in ett antal faktorer som växtens utseende, storlek, blomfärg och växtplats får man fram bildförslag som i bästa fall stämmer med det ogräs man har i sin trädgård. Därefter visas förslag på olika bekämpningsåtgärder. Här finns också flera fördjupningsartiklar om ogräs samt tips om ogräslitteratur för den som vill förkovra sig ytterligare. Sidan är fortfarande under uppbyggnad och kompletteras löpande.

LÄS MER:
Så lyckas du hålla myrorna borta

LÄS MER:
Martin Timells tips för hemmasnickaren

Annons
Annons
X

”Ogräset invaderar våran trädgård”

Foto: JUREK HOLZER
Annons
X
Annons
X