Hugo Rehnberg

Sveriges mest omtalade intervjuform – nu som podcast. Hugo Rehnberg möter en ny gäst varje vecka.

GÅ TILL PODDEN

Lyssna på Min helg-podden

Sveriges mest omtalade intervjuform – nu som podcast. Hugo Rehnberg möter en ny gäst varje vecka.

GÅ TILL PODDEN
Perfect Guide

Ögonkontakt är överskattat

Har ni sett intervjuer med fotbollsspelaren Henke Larsson? Samtliga följer ett liknande mönster. Reportern ställer en fråga, varpå Henke viker tillbaka huvudet, riktar blicken upp mot skyn och svarar (alltid med ett inledande "naaeej ...")

Annons
X

Även Leif GW Persson tycks lida av en ögonkontakts-fobi. När Veckans brott-sidekicken Camilla Kvartoft tilltalar professorn låser han blicken någonstans tre meter bredvid hennes huvud innan han tar till orda.

Jag klandrar dem inte – ögonkontakt är knepigt.

För några år sedan gick jag till en KBT-terapeut. Det var fullständigt misslyckat. Istället för att bota min inneboende stress hetsade hon upp sig över min vandrande blick. "Vad är det som är så spännande där uppe i hörnet?", sa hon och och rättade till mitt huvud, ungefär som frisörer gör med små barn. Jag gick aldrig tillbaka.

Ögonkontakt är svårt att få till och oerhört lätt att misslyckas med. Stirrar du för länge blir du obehaglig, släpper du blicken för tidigt har du något att dölja (och är därmed obehaglig).

För mig innebär tumanhands-samtal ett konstant avvägande, balanserande. Ska jag titta bort nu eller hålla kvar blicken, och när kan jag återta ögonkontakten? Gränsen mellan stirrande psykopat och flackande skojare är hårfin. Hur länge kan man blänga i en annan människas ögon utan att framstå som en dåre? Faktum är att frågan har ett konkret svar. Studier visar att 3,3 sekunder är den magiska gränsen – efter det övergår en vänligt intresserad blick till att kännas otäckt påträngande.

Ny forskning visar dessutom att vi tänker betydligt sämre medan vi möter någon annans pupiller. Forskarna beskriver det som att den andra personens blick kidnappar våra hjärnor, associationsförmågan försvagas och vi får svårare att föra ett vettigt samtal.

Låt detta bli en ledstjärna om du känner dig osäker.

Att möta en medmänniska med flackande blick får dig möjligen att framstå som en ljusskygg skojare, men du slipper åtminstone snubbla över orden.

Dessutom kan ingen anklaga dig för att ha ätit blängsylta med tittsås.

Följ oss på Facebook!

Vi ger dig riktigt bra saker att läsa, titta på och inspireras av!

Facebook

Till Toppen