Okänd soldatÖgongodis som gjort för krigsnostalgiker

”Okänd soldat” har setts av fler än halv miljon människor på bio i Finland.
”Okänd soldat” har setts av fler än halv miljon människor på bio i Finland. Foto: SF Studios

”Okänd soldat” har gjort stor succé i Finland. Nu kommer filmen, något nedkortad, till Sverige. Även om krigsscenerna är fint fångade blir det repetitivt och tröttande i längden, skriver Jon Asp.

Publicerad
Juuli Aschan/SF Studios
Foto: Juuli Aschan/SF Studios
SF Studios
Foto: SF Studios
Tommi Hynynen/SF Studios
Foto: Tommi Hynynen/SF Studios
Annons

Om den svenska biopubliken främst lockas av diverse folklustspel med gråa eller grälla gubbar (från ”Ove” till ”Solsidan”) så satsar våra nordiska grannar hellre på nationalepos med bomber och granater. Man tager vad man haver i förlaga är kanske en svepande men inte ogiltig förklaring. Norge fick en hit i ”Kungens val” förra året medan Finland lagom till hundraårig självständighet har rott i hamn landets hittills dyraste filmproduktion, ännu en filmatisering (nummer tre) av Väinö Linnas ”Okänd soldat” som nu nått storpublik på hemmaplan.

För utländska åskådare har den över tre timmar långa versionen kokats ner till lite drygt två timmar. På gott och ont, filmens personporträtt hade avgjort vunnit på mer fördjupning, å andra sidan slipper vi säkert några kulsprutesalvor. För även om dessa är fint fångade, med jordnära dramatisk nerv och med inte så litet inspiration från Spielberg, blir det repetitivt och tröttande i längden.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons