Ögonblicksbilder av en tid som tappat bort sig själv

Torkel Rasmusson (född 1941) är poet, dramatiker, journalist och tidigare medlem av banden Gunder Hägg/Blå tåget.
Torkel Rasmusson (född 1941) är poet, dramatiker, journalist och tidigare medlem av banden Gunder Hägg/Blå tåget. Foto: Ulla Montan

Torkel Rasmussons lätt absurdistiska stil känns igen, men något avgörande har ändrats. Själva tillvarons grundvalar tycks rubbade och allt befinner sig i fritt fall.

Under strecket
Publicerad
Annons

I Torkel Rasmussons nya diktsamling ryms ett myller av människor, men alla är de ansiktslösa gestalter som snabbt slinker undan. Den värld de bebor påminner om ett underland där Alice har sprungit bort – eller om illustrationerna i en bok där Sven Nordqvist både har blivit dement och intagit illegala substanser.

Likbilar kör omkring, barnen som traskar förbi har gevär i händerna och vilda hundar tjuter ”med förtvivlad energi”. Undervattenspolisen simmar runt och försöker fånga tjuvar, men de gömmer sig i slammet. Vid gränsen till dödsriket har det bildats en kö av människor som viftar med röda och blåa vimplar, utan att veta varför. I ena stunden beskrivs omvärlden som smutsig och kaotisk. I nästa stund är allting obehagligt rent och stilla.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons