Pernilla Ström:Ofrivilliga företagare kommer att bli fler

 Passa på att flytta fondsparande till ISK    
Har du idag ett sparande i fonder på vanligt fondkonto, där vinster beskattas med 30 procent, och vill flytta över det till exempelvis ISK? Då ska du sälja fonderna före årsskiftet. Detta eftersom det numera dras en schablonskatt på fondernas värde den 1 januari.
Säljer du av fonderna och flyttar sparandet innan dess slipper du denna skatt, och undviker därmed dubbelbeskattning. Skatten på ISK sker nämligen löpande; dels värdet på kontot vid ingången av varje kvartal plus de insättningar som görs under året.
Passa på att flytta fondsparande till ISK Har du idag ett sparande i fonder på vanligt fondkonto, där vinster beskattas med 30 procent, och vill flytta över det till exempelvis ISK? Då ska du sälja fonderna före årsskiftet. Detta eftersom det numera dras en schablonskatt på fondernas värde den 1 januari. Säljer du av fonderna och flyttar sparandet innan dess slipper du denna skatt, och undviker därmed dubbelbeskattning. Skatten på ISK sker nämligen löpande; dels värdet på kontot vid ingången av varje kvartal plus de insättningar som görs under året. Foto: SCANPIX
Under strecket
Publicerad
Annons

Ibland blir jag bara så trött av all varmluft från dessa beskäftiga tyckare i morgonsoffor och radiopaneler. Som i kommentarerna kring vårbudgeten. Den rödgröna regeringen halverar Rutavdragen, sänker Rotavdragen, dubblar arbetsgivaravgifterna för unga och aviserar framtida skattehöjningar. Inget av detta anses få några negativa nettoeffekter. Verkligen inte?

Låt mig sia: vi kommer dels att se ett uppsving i svartarbete, dels en boom av egna företagare då f-skattsedeln blir hårdvaluta. Det förra kommer man inte låtsas om. Det senare kommer man att ta åt sig äran av – och därmed visa att man ingenting har begripit.

Annons
Annons
Annons