Annons

Oförstörd matresa

Med smakrötter i såväl Italien som Österrike har Slovenien en del att leva upp till. Matkunniga skribenten Evelyn Pesikan och kockutbildade fotografen Pär Olsson åkte på en matresa till det bördiga landet och fick en matchock – i positiv bemärkelse.

Under strecket
Publicerad

Slovenien är precis lika soligt välkomnande och vänligt som det ser ut att vara. Lantbrukarhustrun Barbra Zorjan och hennes man driver ett enkelt B&B utanför Ormozu, där man äter fantastiskt bra.

Foto: PÄR OLSSON Bild 1 av 12

Den torkade bergsskinkan kommer från en närliggande producent. Här satsas det på lokala råvaror.

Foto: PÄR OLSSON Bild 2 av 12

Vingårder och turistfarmar i Prlekija, Slovenien.

Foto: PÄR OLSSON Bild 3 av 12

Kobarid Slovenien

Foto: PÄR OLSSON Bild 4 av 12

Vingårder och turistfarmar i Prlekija, Slovenien.

Foto: PÄR OLSSON Bild 5 av 12

HIŠA FRANKO i Soča Valley, Slovenien.

Foto: PÄR OLSSON Bild 6 av 12

HIŠA FRANKO i Soča Valley, Slovenien.

Foto: PÄR OLSSON Bild 7 av 12

Vingårder och turistfarmar i Prlekija, Slovenien.

Foto: PÄR OLSSON Bild 8 av 12

Vingårdar och turistfarmar i Prlekija, Slovenien, bjuder på läcker mat till alla turister.

Foto: PÄR OLSSON Bild 9 av 12

Överallt finns det gamla, vackra hus i Slovenien.

Foto: PÄR OLSSON Bild 10 av 12
Foto: PÄR OLSSON Bild 11 av 12

På restaurang Hisa Franko lagar Ana Kramer mat på det trakten och köksgården ger.

Foto: PÄR OLSSON Bild 12 av 12

Tryffeldoftandebalsamicoreduceradhjortöronssauté någon? Jaså inte det. Vi är nog ganska många som har tröttnat på maträtter som är så krångliga att de tycks ha gått i spinn. Den självklara mattrenden sedan några år är därför renhet och enkelhet. Och den som längtar efter sådan bör bege sig till Slovenien, landet som firar 20-årsjubileum som självständig stat och är ett matparadis där det bästa från de italienska och österrikiska köken kombineras på ett alldeles eget sätt.

Här förstår man – än så länge – knappt begreppen ekologiskt och närproducerat. Det är självklart att man använder plommonen och valnötterna från träden i närheten, hämtar osten i grannbyn och slaktar grisen som gått och bökat i området.

Annons
Annons
Annons