X
Annons
X

Oförskräckt försök hitta ordning i kaos

Håkan Anderson
Breven
600 s. Albert Bonniers Förlag. CA 249:-

Eyvind Johnson har kommit tillbaka och hans namn är Håkan Anderson. Det kunde man säga om Andersons debutroman Breven, och det vore naturligtvis en överdrift, men en överdrift som berättade något om bokens bredd, och om den storslagna ambitionen att säga något om vår tid och om hela den kultur som manifesterade sig i 1900-talets grymma och våldsamma politiska skeenden.
Håkan Anderson (född 1945) är en så kallad mogen debutant, och han är inte rädd att gapa över mycket. Redan romanens omfång - 600 sidor - i kombination med den ambitiösa tids-, miljö- och personskildringen är något ovanligt. Förmågan att kombinera det filosofiska och kulturhistoriska stoffet med en romanstruktur som gör läsningen spännande och medryckande är också aktningsvärd, om än inte invändningsfri. Och framför allt finns det något respektingivande i Andersons oförskräckta försök att skapa en syntes, en sammanfattning av sin upplevelse av en kaotisk och oöverskådlig
tid. Det misslyckas förstås, och romanens struktur får på slutet i konsekvens därmed lösa upp sig, men är fascinerande att följa.

Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X