Annons

”Oförklarligt velande om folkmordet 1915”

Vid en manifestation till 100-årsminnet av det armeniska folkmordet samlades många människor på Sergels torg den 24 april i fjol.
Vid en manifestation till 100-årsminnet av det armeniska folkmordet samlades många människor på Sergels torg den 24 april i fjol. Foto: Nora Lorek/TT

Den rödgröna regeringen bör leva upp till tidigare löften om att erkänna folkmordet på armenier, assyrier och pontiska greker. Fler undersökningar är inget annat än en undanflykt, skriver doktoranden Vahagn Avedian och forskaren Svante Lundgren.

Under strecket
Publicerad

Vahagn Avedian och Svante Lundgren

Foto: Privat Bild 1 av 1

Regeringens förkärlek för utredningar i folkmordsfrågan beror knappast på omsorg om forskningen, utan snarare på att man vill vinna tid. Allt medan offrens efterkommande får fortsätta att vänta på ett klart ställningstagande från den humanitära stormakten.

I mars 2010 erkände Sveriges riksdag folkmordet på armenier, assyrier och pontiska greker. Den dåvarande regeringen beklagade beslutet och begravde det i juli 2013 utan att ha gjort det till en del av sin utrikespolitik. Det var inte överraskande. Carl Bildt ville inte ha ett erkännande och när det kom struntade han helt sonika i det.

Annons
Annons
Annons