Recension

I de utstöttas värld. En före detta straffarbetares anteckningarOförglömliga olyckliga män

UTSTÖTTA. Till och med Jechorov, som mördat sju vuxna och bränt barn, var i grunden ”en hjälplös och olycklig man”. Pjotr Filippovitj Jakubovitj såg det mänskliga i alla medfångar i ett sibiriskt fängelse på 1800-talet.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad
Bilden från 1885 eller 1886 visar en grupp fångar i sibiriskt fängelse.

Bilden från 1885 eller 1886 visar en grupp fångar i sibiriskt fängelse.

Foto: LIBRARY OF CONGRESS
Annons

Vanligtvis brukar översättarens insatser omnämnas i en mikrobisats inslängd någonstans mot slutet av en bokanmälan, här blir det tvärtom. För det är viktigare att till fulländning behärska språket till vilket man översätter än det språk från vilket man översätter. Och om inte Kjell Johansson haft ett så gott, på en gång lekfullt, aktningsfullt och djupt förtroligt förhållande till vårt modersmål, om han inte förstått att måttfullt men effektivt förvandla 1800-talsryska till modern svenska och ändå få till och med fängelsejargongen att låta på en gång tidsbunden och dagsaktuell, skulle läsaren knappast orka hänga med på den 760 sidor långa helvetesvandring som Pjotr Filippovitj Jakubovitj bok bjuder på.

Jakubovitj var 21 år när hans partikamrater från den socialrevolutionära Narodnaja Volja (Folkviljan) lyckades spränga tsar Alexander II i luften den 13 februari 1881. Han arresterades 1884, dömdes till döden men fick straffet omvandlat till arbetsfängelse och förvisning.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons