Analys

Bertil Lintner:Offren på dödens fält har fått rättvisa

Bertil Lintner

Genom domarna mot två Röda khmerledare har rättvisa till slut skipats. Men Kambodja är fortfarande ett sargat samhälle som inte hämtat sig från skräckväldet på sjuttiotalet, skriver SvD:s Bertil Lintner.

Under strecket
Publicerad
Annons

Rättvisa har till slut skipats i Kambodja. Två av ledarna för de Röda khmererna, som styrde landet från april 1975 till januari 1979, har dömts till livstids fängelse för brott mot mänskligheten. Nära två miljoner människor dog då av avrättningar, svält och andra umbäranden. De allra flesta av de ansvariga för massmorden och förtrycket, bland dem den högste ledaren Pol Pot, har dött sedan dess. Men de två som dömts är de viktigaste av de som fortfarande lever. Den ene, Nuon Chea, var känd inom de Röda Khmererna som ”Broder Nummer Två” efter Pol Pot, ”Broder Nummer Ett”. Den andre, Khieu Samphan, var statschef från 1976 fram till dess att trupper från grannlandet Vietnam ingrep och drev de Röda khmererna från makten i januari 1979.

Enligt domslutet från en tribunal i Kambodjas huvudstad Phnom Penh var båda skyldiga till massmorden. Nuon Chea föddes i Kambodja, men studerade på Thammasat-universitetet i Bangkok på fyrtiotalet innan han anslöt sig till Kambodjas kommunistiska rörelse. Khieu Samphan utbildades på universitet i Paris på femtiotalet och skrev då en doktorsavhandling om Kambodjas ekonomiska utveckling. Han var de Röda khmerernas främste ideolog.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons