Om stenarna kunde tala i Palma de MallorcaOfficiellt fanns det inte några judar på Mallorca

Anita Goldman (född 1953) är författare och journalist och driver ett skrivarpensionat på Österlen. Hon var bosatt i Israel 1980–98 och har i både fackböcker och romaner skrivit om det judiska arvet.
Anita Goldman (född 1953) är författare och journalist och driver ett skrivarpensionat på Österlen. Hon var bosatt i Israel 1980–98 och har i både fackböcker och romaner skrivit om det judiska arvet. Foto: Viktor Gårdsäter

I hemmen studeras förbjudna skrifter under hot om dödstraff men officiellt finns det inga judar på Mallorca Anita Goldmans porträtt av männen och kvinnorna i Palmas judiska kvarter under spanska inkvisitionens sista storhetstid är en kärlekshandling med räckvidd, skriver Ulf Eriksson.

Under strecket
Publicerad
Annons

I motreformationens Spanien fanns en symbol lika fruktad och hatad som hakkorset i modern tid. Det var den spanska inkvisitionens gröna kors. Organisationen bildades år 1478, främst för att spåra upp och döma judar som konverterat till kristendomen men i hemlighet höll fast vid judiska seder.

Anita Goldmans nya roman ”Om stenarna kunde tala i Palma de Mallorca” handlar om en serie horribla skeenden under vad som kan kallas inkvisitionens sista storhetstid och det spanska imperiets begynnande förfallsperiod. Under senare delen av 1600-talet styrs Spanien av den sjuklige och inkompetente Carlos II. Framför allt Kastiliens ekonomi kollapsar.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons