X
Annons
X
Recension

Om stenarna kunde tala i Palma de Mallorca Officiellt fanns det inte några judar på Mallorca

I hemmen studeras förbjudna skrifter under hot om dödstraff men officiellt finns det inga judar på Mallorca Anita Goldmans porträtt av männen och kvinnorna i Palmas judiska kvarter under spanska inkvisitionens sista storhetstid är en kärlekshandling med räckvidd, skriver Ulf Eriksson.

Anita Goldman (född 1953) är författare och journalist och driver ett skrivarpensionat på Österlen. Hon var bosatt i Israel 1980–98 och har i både fackböcker och romaner skrivit om det judiska arvet. Foto: Viktor Gårdsäter
Läs mer om Vinterns böcker 2019

I motreformationens Spanien fanns en symbol lika fruktad och hatad som hakkorset i modern tid. Det var den spanska inkvisitionens gröna kors. Organisationen bildades år 1478, främst för att spåra upp och döma judar som konverterat till kristendomen men i hemlighet höll fast vid judiska seder.

Anita Goldmans nya roman "Om stenarna kunde tala i Palma de Mallorca" handlar om en serie horribla skeenden under vad som kan kallas inkvisitionens sista storhetstid och det spanska imperiets begynnande förfallsperiod. Under senare delen av 1600-talet styrs Spanien av den sjuklige och inkompetente Carlos II. Framför allt Kastiliens ekonomi kollapsar.

Anita Goldman (född 1953) är författare och journalist och driver ett skrivarpensionat på Österlen. Hon var bosatt i Israel 1980–98 och har i både fackböcker och romaner skrivit om det judiska arvet.

Foto: Viktor Gårdsäter Bild 1 av 2
Bild 2 av 2
Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X