Annons

Officersförbundet: Försvaret behöver fördubblas

Kostnaderna kommer att bli höga för att bygga det försvar vi behöver efter de senaste femton årens genomgripande avveckling, skriver Lars Fresker.
Kostnaderna kommer att bli höga för att bygga det försvar vi behöver efter de senaste femton årens genomgripande avveckling, skriver Lars Fresker. Foto: Anders Wiklund/TT

Det försvar som riksdagen på tisdagen beslutade om är halva den minimivolym som krävs. De ofta sagda klyschorna om att inget direkt militärt angreppshot mot Sverige föreligger, samt att Sverige skulle ha haft fred i 200 år, försvårar allvarligt dagens debatt om vårt försvar, skriver Officersförbundets ordförande Lars Fresker.

Publicerad

På tisdagen bejakade fem av riksdagens partier ett nytt försvarsbeslut. Pengar har tillförts, vilket är bra, men den stora knäckfrågan är fort­farande inte löst: Hur mycket försvar ska Sverige ha?

När Ryssland började rusta på allvar kring 2007 var ett mantra från svensk politisk nivå att det hela inte var något att oroa sig för. Det skedde nämligen från en väldigt låg nivå. I dag är situationen densamma, fast för Sverige. Det är numera vi som befinner oss på en mycket låg nivå.

Lars Fresker, ordförande, Officersförbundet

Foto: Cecilia Larsson Bild 1 av 1
Annons
Annons
Annons
Annons