Annons

”Välfärd bör lyda under offentlighetsprincipen”

Ulrika Hyllert.
Ulrika Hyllert. Foto: Pressbild

Det borde vara en självklarhet att de som betalar för vård, skola och äldreomsorg också får veta hur den bedrivs. Det är dags att Almega och Svenskt Näringsliv erkänner fördelarna med offentlighetsprincipen. Det skriver Ulrika Hyllert, Journalistförbundet, i en replik.

Under strecket
Publicerad

Caroline af Ugglas, vice vd på Svenskt Näringsliv, och Andreas Åström, chef för näringspolitik och kommunikation på Almega, argumenterar på SvD Debatt för att inte införa offentlighetsprincipen i ”välfärdsföretag”. Vi på Journalistförbundet har hört argumenten förut. Det är för dyrt, för krångligt och det att lämna ut uppgifter om ekonomi går inte alls.

Den svenska offentlighetsprincipen har funnits i över 250 år. Den är unik och en förutsättning för Journalistförbundets medlemmar att kunna bedriva undersökande journalistik. Den stora möjligheten till insyn bidrar till att minska korruption och maktmissbruk i Sverige. Tillsammans med andra viktiga principer i grundlagen stärker offentlighetsprincipen på så sätt vår demokrati. Det är därför förvånande att företrädare för Almega och Svenskt Näringsliv år efter år motsätter att offentlighetsprincipen ska gälla, på till exempel en skola, bara för att den är privat.

Annons
Annons
Annons