X
Annons
X
Krönika

Off-pistdrömmen skördar offer i snön

CRANS-MONTANA

Solen gassar över kolossala mängder bländvit snö, och Alperna ser ut som en fluffig gräddtårta. En suverän start på sportlovet. Men så kommer de vanliga tragiska nyheterna. Tre döda i laviner i dalen intill, en svensk dödad av lavin på berget mittemot, en lavinskadad som just avlidit. Skidvintern är sig sorgligt lik.

Med de enorma mängder snö som fallit och en plötsligt värmande sol är risken för den vita döden just nu rekordstor i Alperna. Samtidigt är lockelsen att åka offpist i vanlig ordning stor. Mängder med våghalsiga skidåkare trotsar avspärrningar och kastar sig utför opistade branter för att få uppleva snö som skummar likt champagne kring benen.

Nog ser det härligt ut. Men ofta är det dumdristigt och ansvarslöst. Varje år utlöser offpist-åkare laviner som ibland blir rysliga dödsmaskiner och sveper med sig skidåkare i ett moln av kvävande snö. Riktigt illa är det när de offpist-utlösta lavinerna vältrar in över vanliga skidpister och drar med sig totalt oförberedda skid- åkare. Då bör offpist-åkarna klassas som straffbara brottslingar.

Annons
X

Så är det i Schweiz sedan några år. Åker du offpist och utlöser en lavin som forsar in på vanliga skidpister kan du straffas även om ingen skadas eller dödas, samt tvingas betala böter på motsvarande 7000 kronor plus räddningskostnaderna som definitivt inte är låga. Inga silkeshandskar här inte.

Strafftänkandet infördes efter några ruggiga lavinhändelser 2010. I Anzère utlöste tre offpist-åkare en 200 meter bred lavin som svepte rakt in i en skidpist och skadade två personer. Inte mindre än 130 räddningsarbetare deltog i letandet, och det blev rättsliga följder för de tre skidåkarna. Samma sak i Zermatt samma år. Sju offpist-åkare utlöste en lavin som störtade ut i en skidpist och skadade en 14-årig flicka. De tre åkarna åtalades.

Bergsguider och räddningsmanskap är urless på hänsynslösheten, och trötta på att riskera livet för att rädda övermodiga åkare. De sätter verkligen sina liv på spel för offpist-folket. När räddningsmanskap skulle gräva fram lavinoffer nära Bern för några år sedan, utlöstes ytterligare en lavin och dödade räddarna i en av Schweiz värsta lavinkatastrofer.

Men skidåkare fortsätter att strunta i avstängningar för att få uppleva det vita pudret. Många känner sig säkrare med bättre utrustning som lavinsändare/sökare, spade och sond samt viss lavinkunskap. Men det hjälper inte alltid, framför allt inte skidåkare i vanliga pister som drabbas. Skidtillverkare, reklammakare och resebyråer bär också ansvar genom att locka till offpist med häftiga bilder från magiska snödjup.

Fast man ska inte behöva skicka ut skidpoliser i backarna för att kontrollera offpist-åkandet. Det borde räcka med varningar att du som skidåkare inte bara ansvarar för ditt eget liv utan även andras. Sifforna talar ett avskräckande språk: de senaste 30 åren har 700 människor lavindödats i schweiziska alperna och varje år dör omkring 25 personer i landets laviner, hittills i år en svensk. Så stanna i pisten.

Läs även

Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X