Annons

Lisa Irenius:Ofattbart sorgligt – hon skulle ju påbörja en ny etapp

Efter många turer i krisen kring Svenska Akademien avgick Danius som ständige sekreterare i april 2018.
Efter många turer i krisen kring Svenska Akademien avgick Danius som ständige sekreterare i april 2018. Foto: Tomas Oneborg

Sara Danius var fri från Akademien, men inte färdig med livets arbete. Det är svårt att ta in att hon inte lever längre. Sverige har förlorat en intellektuell utöver det vanliga.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Sara Danius blev 57 år.

Foto: Lars PehrsonBild 1 av 2

Sara Danius efter prisutdelningen av Nobelprisen i Konserthuset i Stockholm, mitt i Akademiens kris. Hennes färggranna klänning kommenterade hon med orden: ”Jag tyckte att det var dags att visa glädje och att det är dags för ett nytt kapitel”.

Foto: Janerik Henriksson/TTBild 2 av 2

Nej, man kan inte säga att Sara Danius ”förlorade kampen” mot cancern. För varför ska man tala om en kamp när det gäller just cancer, och inte, säg, diabetes? Hon påpekade det själv när hon var vintervärd i P1 i december 2014 och berättade om sin sjukdom. Det är kämpigt, mycket kämpigt, att gå igenom en cancerbehandling, sa hon, men det är ingen kamp. ”Det är snarare ett arbete, ibland deltid, ibland heltid.”

Hon verkade ta sig an allt livets arbete på samma vis: beslutsamt och disciplinerat, samt med en lugn värdighet och höga krav både på sig själv och andra.

Annons
Annons
Annons