Annons
X
Annons
X

Ofarligt för grisar att äta kadaver

Förbudet mot kött- och benmjöl i foder kom efter larm om att det spred galna ko-sjukan (BSE). Men sjukdomen sprids inte via blod- och fettprodukter.

Därför är grisfoder bestående av grisblod mest en etisk fråga.

– Ur smittskyddsaspekt är det säkert, säger Stig Widell, handläggare på Jordbruksverket.

Foto: PATRIK LUNDIN / SVD

Grisar i Europa matas med foder gjort av blod och fett från döda grisar, rapporterar
Sveriges Radios Ekot.

På grund av galna ko-sjukan förbjöds foder bestående av kött- och benmjöl till grisar, kor och kycklingar. Orsaken var att fodret kunde sprida smittan.

Men att mata grisar med blod och fett från döda artfränder är inte farligt, varken för grisar eller människor som äter grisarna. Grisfoder bestående av blod- och fettprodukter är inte heller förbjudet i det europeiska regelverket.

Annons
X

Det beror på att blod och fett inte är smittsamt på samma sätt som kött- och benmjöl, men också för att grisar naturligt är allätare.

– Det som skiljer kor och grisar är att kon är vegetarian. Grisar är allätare, och får naturligt i sig animaliska produkter. Sen är det naturligtvis viktigt att allt slakteriavfall behandlas på ett korrekt sätt ur smittskyddssynpunkt, säger Per Wallgren, statsveterinär i grissjukdomar vid Statens Veterinärmedicinska anstalt.

Enligt Stig Widell kan man diskutera det etiska i att låta grisar äta döda grisar.

Stäng

CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – veckans bästa journalistik från SvD direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Det man diskuterat i Sverige mycket är ju den etiska aspekten i att låta djur äta kadaver och äta sina artfränder, säger han.

  Men enligt Per Wallgren kan grisar i naturligt tillstånd bete sig så även om de inte blir utfodrade av människor.

  – Grisar äter kadaver, och om en gris dör så äter en annan gris upp den, säger han.

  Folkpartisten Marit Paulsen är kritisk till blod- och fettfodret. Till skillnad från Per Wallgren menar hon att det inte är naturligt för grisar att äta andra grisar.

  – Jag tror det är ganska onaturligt att äta artegna proteiner. Det gör väldigt få djur och grisen gör det inte, så nej jag tycker inte att vi ska kannibalutfodra våra djur, säger Marit Paulsen till Ekot.

  Annons
  Annons
  X
  Foto: PATRIK LUNDIN / SVD Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X