Annons
X
Annons
X

Oetiskt babbel från etiska fondbolaget

Fondbolaget KPA har idag basunerat att deras Etisk Aktiefond är en av världens bästa etiska fonder. KPA visar upp ett klassiskt exempel på oetisk kommunikation.

I dagens pressmeddelande berättar KPA Pension hur deras Etisk Aktiefond har utsetts till en av de fem bästa av 147 rankade internationella etiska aktiefonder.

Rankningen har gjorts av brittiska Citywire, som jämfört utvecklingen för de 147 fonderna under perioden juni 2008 till juni 2011.

”Endast 15 av 147 etiska fondbolag slog då världsindex MSCI World, där alltså KPA Etisk Aktiefond ingår”, skriver KPA.

Annons
X

- Det är både roligt och hedrande att vi lyckas placera oss som en av världens absolut bästa etiska aktiefonder… Hedrande för våra förvaltare på Swedbank Robur, säger KPA:s vd Lars-Åke Vikberg i pressreleasen.

KPA lyckas med några meningar bygga upp en kommunikativ potemkinkuliss, KPA:s Etisk Aktiefond är i själva verket en mycket medioker fond.

Lars-Åke Vikberg, som i egenskap av vd på KPA Pension kan betraktas som den främste förkämpen för etik i den svenska fondbranschen, undviker att i pressmeddelandet nämna att Etisk Aktiefond inte använder MSCI World som jämförelseindex.

Orsaken till att Etisk Aktiefond hamnar högt i rankningen är istället att fonden har en stor andel svenska aktier och Stockholmsbörsens index har under 2008-2011 gått betydligt bättre än MSCI World. En etisk indexfond med samma inriktning som KPA:s fond hade hamnat lika högt i Citywires rankning, som därmed är irrelevant som mått på kvaliteten i Etisk Aktiefonds förvaltning.

När E24 ringer och frågar hur det ligger till med detta säger Lars-Åke Vikberg:

- Jag vet inte riktigt hur Citywire har gjort, jag har inte sett rapporten. Men jag utgår ifrån att det är en seriös bedömning och då borde man ha gjort en justering för hur fonderna är viktade, säger Vikberg.

En liten stund senare har Vikberg kontrollerat fakta och det visar sig att rankningen inte säger någonting om hur de olika fonderna har gått i jämförelse med relevanta jämförelseindex, den jämför endast avkastningen.

Om man nu bortser från den här rankningen, vad är det egentliga målet med förvaltningen av Etisk Aktiefond?

– Det är att slå jämförelseindex.

Har ni klarat det under den här perioden?

– Det måste jag kontrollera.

Det visar sig att de förvaltare som Vikberg så varmt hedrar i pressmeddelandet har misslyckats med att slå fondens jämförelseindex alla de fyra år som Citywire kartlagt.

Tycker du att Citywires rankning är relevant när det gäller Etisk Aktiefond?

– Vi tycker att det är intressant att vi står oss så bra i den här rankningen men det är klart att vi har vunnit på att vara så tungt viktade mot svenska aktier under den här perioden.

Tycker du att ert pressmeddelande ger en rättvis bild av hur ni lyckats med förvaltningen av Etisk Aktiefond?

– Rättvis och rättvis... Citywire har gjort den här jämförelsen och vi refererar bara till den. Vi tycker det är roligt att vi blir uppmärksammade av en internationell fondanalysfirma.

Han tillägger efteråt att KPA i framtiden ska bli tydligare med hur jämförelserna görs.

Målet för i princip all aktiv fondförvaltning är att slå ett givet jämförelseindex men det är mycket ovanligt att man lyckas med det, oftast levererar de här förvaltarna inte något värde alls till sina sparare.

Detta är något som fondbolagen försöker att dölja och man klamrar sig samtidigt fast vid varje liten indikation på att spararna faktiskt fått något för sina fondavgifter.

Det är i det ljuset man ska se KPA:s bedrägliga pressmeddelande. Man borde kunna förvänta sig betydligt mer från ett fondbolag med hög etisk profil.

Annons
Annons
X
Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X