X
Annons
X

”Oetiskt att grunda kostråd på vetenskapliga antaganden”

Söt men fettsnål glass fick nyckelhålsmärkning, vanlig äggula en varning. Kostråden från Livsmedelsverket och Socialstyrelsen ska hjälpa svenskarna att äta hälsosamt, men vilken vetenskap ligger bakom dessa råd? I en serie artiklar granskar SvD vetenskapen bakom myndigheternas kostråd.

Kjell Asplund, läkare, ordförande för Statens medicinsk-etiska råd (Smer) och tidigare generaldirektör för Socialstyrelsen.
Kjell Asplund, läkare, ordförande för Statens medicinsk-etiska råd (Smer) och tidigare generaldirektör för Socialstyrelsen. Foto: Pi Frisk

Under senare år har det rasat en infekterad debatt kring olika kostråd och matlarmen duggar tätt. Hur mycket mättat fett, rött kött, salt och socker vi bör äta är forskarna inte helt eniga om.

Kjell Asplund, läkare, ordförande för Statens medicinsk-etiska råd (Smer) och tidigare generaldirektör för Socialstyrelsen.

Foto: Pi Frisk Bild 1 av 2

Kjell Asplund menar att forskning som kan bevisa orsakssambandet mellan kost och sjukdom är önskvärt.

Foto: Malin Hoelstad Bild 2 av 2
Annons
X
Annons
X
Annons
X