Annons
X
Annons
X

Oengagerande tal med trötta partiföreträdare

Uppslutningen var ganska god, trots hot om regn, när Mona Sahlin höll tal för att elda massorna och sparka i gång valrörelsen i går. Blev det ett tal som kan få partimedlemmarna att bli uppjagade och springa omkring som ivriga bävrar och knacka dörr och dela ut flygblad för att säkra en rödgrön seger i valet om fem veckor? Nej.

LEDARE

Marit Bergman, som underhöll publiken innan talet, var trött. Eric Sundström, dagens konferencier och chefredaktör för Socialdemokraternas tidning Aktuellt i Politiken, var trött. Thomas Bodström och Carin Jämtin, som höll varsitt kort tal precis innan Sahlin, verkade oförberedda och stakade sig. Publiken var oengagerad.

Visst, överdrivet applåderande när Den Store Ledaren talar är obehagligt, oavsett vilket parti det handlar om, men Sahlins publik var nästan lite väl snål med applåder emellanåt. Ibland hördes krystade ”Bravo!” och ”Tjoho!” vid tillfällen som störde talets rytm. Under talet blev applåderna bara riktigt höga två gånger: när Mona Sahlin klargjorde att Socialdemokraterna aldrig kommer ge Sverigedemokraterna inflytande över politiken och lite senare när hon lovade skattesänkningar för pensionärerna. När socialdemokrater hyllar sin partiledare för att hon lovar skattesänkningar blir det tydligt var det politiska initiativtagandet finns någonstans. Alliansregeringen agerar; de rödgröna reagerar.

Svenskt Näringsliv
har meddelat att det saknas välutbildad arbetskraft för kvalificerade yrken och det tog Mona Sahlin fasta på i sitt tal. Bristen på exempelvis nationalekonomer verkar vara väldigt stort. Inte en enda nationalekonom verkar nämligen ha funnits till hands för att läsa genom Sahlins tal i förväg. Då skulle nämligen följande märkliga resonemang kunnat rensas bort i tid: ”Det är regeringen själv som skurit ner på utbildningschanserna. Precis som Thomas Bodström skrev, eller sa, här. Därför saknas rätt kompetens, och därför tvingas Riksbanken höja räntan.”

Annons
X

Större delen av talet gick för övrigt åt att tala om hur dåligt det har gått för Sverige sedan förra valet. Väldigt lite tid ägnades åt vad Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet vill göra annorlunda. Förutom att allting så klart ska bli bättre än nu.

Bland de konkreta förslagen nämndes undantag från arbetsgivaravgifterna när företag anställer ungdomar som kommer från arbetslöshet, förutom skattesänkningen för pensionärer.

Alliansregeringen har under mandatperioden infört en sänkning av arbetsgivaravgifterna för företag som anställer unga och har lovat att sänka skatten för pensionärer under nästa mandatperiod. I lördags berättade Fredrik Reinfeldt att Moderaterna vill sänka skatten för pensionärer med ytterligare fem miljarder, utöver de fem miljarder som Alliansregeringen redan utlovat. Är det en tävling i vem som kan sänka skatterna mest för unga och pensionärer vi ser framför oss? Må bäste block vinna.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se
  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X