Recension

Beach BoysOemotståndlig svit av glada leenden

Beach Boys bildades 1961 och hade mängder av hits. Inspelningen av albumet Smile blev början på Brian Wilsons långa sjukdomsperiod.
Beach Boys bildades 1961 och hade mängder av hits. Inspelningen av albumet Smile blev början på Brian Wilsons långa sjukdomsperiod. Foto: EMI
Under strecket
Publicerad
Annons

Beach Boys höll som så många andra ett mördande högt tempo under hela 60-talet. Album hann knappt släppas förrän arbetet med ett nytt var igång. Inspelningarna av Smile påbörjades således samma månad (maj 1966) som Pet sounds släpptes, bara för att ett år senare läggas på hyllan. Då hade Brian Wilson förlorat greppet både om sig själv och sin musik och kunde inte sammanställa allt det inspelade till ett album.

När Capitol nu släpper originalinspelningarna, kompletterade med extramaterial i tre olika utgåvor (där en mindre boxversion komprimerad till en dubbel-cd räcker för de flesta), är det att betrakta som en stor och viktig kulturhändelse. Visserligen hamnade enstaka låtar på Smiley smile och efterföljande album och visst har stora delar av det inspelade materialet sedan mitten av 80-talet cirkulerat som ljusskygga bootlegs.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons