Annons
X
Annons
X

OECD kritiserar svensk slapphet

Den ekonomiska samarbetsorganisationen OECD riktar skarp kritik mot Sverige för slapp hantering av misstänkta mutbrott.

Av TT
(uppdaterad)
Arenabygget i Solna där en muthärva resulterade i att arenan bytte namn från Swedbank Arena till Friends Arena.
Arenabygget i Solna där en muthärva resulterade i att arenan bytte namn från Swedbank Arena till Friends Arena. Foto: MAGNUS HJALMARSON NEIDEMAN

OECD konstaterar att inte ett enda svensk bolag åtalats för mutbrott på utländsk mark de senaste åtta åren. Detta trots att Sverige har flera stora multinationella bolag som verkar inom försvarsområdet, telekom och energi och att det i medierna har framförts anklagelser om mutbrott.

Bitvis är rapporten från en arbetsgrupp inom OECD riktigt bitsk:

”Arbetsgruppen anser att frånvaron av brottmål under den här perioden tyder på att något är fel i det svenska systemet när det gäller att avslöja, undersöka och åtala för mutor i utlandet”.

Annons
X

OECD kommer också med en rad rekommendationer. Sverige bör införa ett system med företagsböter som också ska kunna utdömas när utländska mellanhänder och agenter är inblandade. Det bör också göras klart för svensken i gemen hur mycket det skadar hela landet när det framförs anklagelser mot svenska bolag utomlands.

En annan rekommendation är att bötesbeloppen för den här typen av brott höjs betydligt. Maxbeloppet på 10 miljoner kronor som gäller i dag är enligt OECD inte tillräckligt för att vara ”effektivt, proportionellt och avskräckande”.

Från svensk sida påpekas att lagstiftningen på området skärps om en vecka.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se
  Annons
  Annons
  X

  Arenabygget i Solna där en muthärva resulterade i att arenan bytte namn från Swedbank Arena till Friends Arena.

  Foto: MAGNUS HJALMARSON NEIDEMAN Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X