OECD-chef: ”Vi måste kasta bort USA:s kryckor”

Skatter, frihandel och migrationspolitik. Många stora frågor står på OECD:s önskelista inför G20-mötet i St Petersburg senare i veckan. Men en sak väntas överskugga mycket, diskussioner om USA:s penningpolitik och minskade stödköp av räntepapper. ”Världen har blivit beroende av stöden men vi måste kasta bort kryckorna” säger OECD-chefen Angel Gurría i en exklusiv intervju med SvD Näringsliv.

Publicerad
TOMAS ONEBORG
Foto: TOMAS ONEBORG
Annons

Angel Gurría och handelsminister Ewa Björling slår sig ner i ministerns ljusgula soffa inne på Utrikesdepartementet. Utanför sopas gatorna skinande rena inför Barack Obamas besök. Också OECD-chefen har tagit vägen via Stockholm på väg till G20-mötet i St Petersburg. Inför mötet är det USA:s penningpolitik och centralbanken Feds minskade stödköp av räntepapper som är ”hot issue”, säger Angel Gurría.

– Jag ska berätta en sak. När G20-mötet med finansministrar och centralbankschefer hölls i Moskva i juli så var nedtrappningen av stödköp det enda alla ville tala om. Vi fick kämpa för att få till en timme som handlade om skatter.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons