Annons
Krönika

P J Anders Linder:Ödmjukhet eller övermod?

Fredrik Reinfeldt och hans parti pendlar mellan ödmjukhet och övermod. Vilken väg de till sist väljer kommer att spela stor roll även för Alliansen, regeringen och Sverige.

Under strecket
Publicerad

Ödmjukheten och övermodet har tvinnats om varandra i Reinfeldts tal vid partistämman i Örebro. I sitt inledningsanförande betonade han hur viktigt det är att gräva där man står och utgå från den verklighet där människor befinner sig. Han varnade för revolutionsromantik och rop på storslagna visioner. ”Jag tror inte på det här”, sade Reinfeldt. ”Det är inte politikens uppgift att skriva femårsplaner. Att ropa på systemskiften eller att ta stora språng i revolutionens namn. Den politiska kraft som har det som idé glömmer människan.”

Reinfeldt har fått borgerlig kritik för sin visionslöshet, men jag tycker att han tänker rätt. Politiken har en viktig roll att spela, men den ska inte överskatta sin förmåga. Erfarenheterna förskräcker. Det har bara genomförts ett verkligt systemskifte i det demokratiska Sverige, och det var den snabba politiseringen av snart sagt varje samhällsområde som socialdemokratin genomdrev under 1960-talets andra och 1970-talets första hälft. Resultatet blev våldsamma obalanser i ekonomin men långt ifrån bara där, och det tog årtionden att ställa saker och ting till rätta.

Annons
Annons
Annons