Annons

Odlare med god smak

BÖNHÖRD. Duane Dove är något så unikt som en svensk kakaoodlare. Nyligen smakade han på chokladen från sin första skörd och en dröm har blivit verklighet.

Under strecket
Publicerad

Duane Dove, Sveriges ende kakaobonde.

Foto: MAGNUS HJALMARSON NEIDEMAN

Duane Dove, Sveriges ende kakaobonde.

Foto: MAGNUS HJALMARSON NEIDEMAN
Duane Dove, Sveriges ende kakaobonde.
Duane Dove, Sveriges ende kakaobonde. Foto: MAGNUS HJALMARSON NEIDEMAN

Kakaofrukterna som ligger på bordet må ha torkat, men Duane Dove ser på dem med ömhet i blicken. Han skakar dem stilla och ljudet av bönorna får honom att le.

– Det är svårt att förklara känslan, men att göra egen choklad har länge varit en dröm och nu är jag äntligen där. Jag provsmakade nyligen chokladen hos tillverkaren i Frankrike och kände: yes, så här ska det smaka. När jag sedan får de färdiga förpackningarna i handen, med logga och allt. Ja, då behöver jag nog kedja fast mig i‑stolen för att inte trilla av den, säger han.

Det är i Roxborough på norra Tobago i Västindien som Duane Dove har sin kakaoodling, Tobago Cocoa Estate. Än så länge finns cirka 15000 plantor i plantagen, men målet är att komma upp i 50000.

Annons
Annons

–Till en chokladkaka på hundra gram och 70 procent kakaohalt går det faktiskt åt tre till fyra frukter som vardera innehåller 45–50 bönor, förklarar Duane Dove som själv vuxit upp på Tobago och då hjälpte till på familjens plantage.

För att kakaoplantorna ska trivas måste man plantera skuggande växtlighet runt omkring, små kakaoplantor är nämligen inte så förtjusta i starkt solljus. Därför finns en hel del bananplantor på plantagen, liksom cassava, ceder- och kaffeträd.

Men det är inte bara solen som kan ställa till det. Hundratals papegojor har upptäckt odlingen och kommer flygande varje dag för att mumsa i sig.

Idogt arbete gjorde att odlingen med de fem olika Trinitariobönarterna klarade sig och de skördades för första gången i början av året. Efter torkning och jäsning i solen sållades sedan de finaste, jämnstora bönorna ut och transporterades vidare för rostning i Frankrike. Inom kort gör chokladen debut i Sverige. Det blir dessutom den första Single Estate Chocolate Bar från Tobago, vilket är historiskt.

Denna gång blir det en begränsad upplaga med numrerade förpackningar, och en choklad som enligt Duane Dove har en intensiv fruktighet, med inslag av mild tobak och lite körsbär.

Nästa år hoppas Duane på en fem gånger större skörd. Och medan plantorna växer och mognar arrangerar han turistutflykter till plantagen. Något som fått stor uppmärksamhet på Tobago där Duane nu är en av finalisterna i en jordbrukstävling.

–Det här har blivit så mycket större än jag någonsin kunnat ana, säger han belåtet.

Paradis för gottegrisar

1. Small Island Chocolates & Coffee, Timmermansgatan 26. Duane Doves Karibieninspirerade butik. Har även rom- och chokladprovning.

2. Chokladfabriken, Renstiernas gata 12. Egentillverkade, handgjorda praliner. Chokladfabriken har även butiker på Grevgatan, Regeringsgatan och i Tokyo.

3.
Boutique de Chocolat, Tyska brinken 24. Praliner och chokladkakor från välkända tillverkare, världen över.

4.
Xoko, Rörstrandsgatan 15. Fantastiska egengjorda praliner, tårtor, bakverk och glass. Har chokladprovning och dessertklubb. Konditorn Magnus Johansson är även mannen bakom Chokladfestivalen och den som gör Nobeldesserten.

5.
Robert E’s choklad, Odengatan 72. Här säljs egentillverkade praliner av hög klass. Dessutom ordnas kurser, provningar och andra chokladevents.

6.
NK Konfektyr, Hamngatan 18–20. Klassiker som NK-mint och alla tryfflar är näst intill omöjliga att motstå.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons