Annons

Odling i industriområdet – skördar 1 miljon krukor

Det benämns som framtidens matproduktion. Allt fler startups kombinerar tech med odling för att odla lokalt och på höjden – året runt. Men den unga industrin behöver kämpa för att attrahera investerare.

– Marknaden behöver inse att stadsodling är en nödvändighet – både för miljön och livsmedelsförsörjningen, säger Albert Payaro, grundare av Urban Oasis.

Publicerad
Urban Oasis medgrundare Albert Payaro.
Urban Oasis medgrundare Albert Payaro. Foto: Lars Pehrson

I en luftig industrilokal strax utanför Huddinge centrum pågår en förvandling. Om några dagar kommer ett grönt hav av basilika, koriander, salvia, timjan och sallad att breda ut sig över de nu tomma odlingsställningarna.

Urban Oasis medgrundare Albert Payaro.

Foto: Lars Pehrson Bild 1 av 6

Basilika, koriander, salvia, timjan och sallad är ett axplock ur Grönskas sortiment.

Foto: Lars Pehrson Bild 2 av 6

Verksamhetem bedrivs i en lokal i Huddinge.

Foto: Lars Pehrson Bild 3 av 6
Foto: Lars Pehrson Bild 4 av 6

Grönskas grundare Petter Olsson, Natalie de Brun Skantz och Robin Lee.

Foto: Lars Pehrson Bild 5 av 6

2019 ska Urban Oasis använda mer avancerad AI. ”I vår nya farm kommer det att finnas tusentals sensorer som mäter temperatur, luftfuktighet och andra värden”, säger Albert Payaro.

Foto: Lars Pehrson Bild 6 av 6
Annons
Annons
Annons
Annons