Annons

Odlad sjögurka – inget för våra matbord?

Havets läckerheter hör sommaren till. Sill, lax, havskräftor och musslor.

Nu görs även ett försök att odla sjögurkor på Västkusten. Men de är inte på väg till svenska matbord.

– Den är ganska långt ifrån smaker vi är vana vid, säger marinbiologen Ellen Schagerström.

Micke Larsson / TT
Publicerad

Den svenska odlingen av sjögurka är, bokstavligt talat, på larvstadiet. De tröga havsdjuren har nu förökat sig i fångenskap, för första gången i vårt land.

I Kina, Japan och Korea anses sjögurka traditionellt sett ha positiva effekter på människans hälsa.

Två sjögurkor träffas på kanten till sin bassäng i Göteborgs universitets forskningsstation vid Lysekil. Där har sjögurkor nu förökat sig i fångenskap, så vitt man vet för första gången i Sverige.

Foto: Ellen Schagerström, Göteborgs universitet/TT Bild 1 av 3

Arten i laboratoriet är röd signalgurka, som i vilt tillstånd finns på 30 meters djup och neråt i Gullmarsfjorden. Sjögurkan på bilden är cirka två decimeter lång.

Foto: Ellen Schagerström, Göteborgs universitet/TT Bild 2 av 3

"Man vet väldigt lite om sjögurkor", säger marinbiologen Ellen Schagerström. Hon studerade de små tröga djuren i början av 2000-talet, och har nu återvänt till dem med en försöksodling.

Foto: Ellen Schagerström, Göteborgs universitet/TT Bild 3 av 3
Annons
Annons
Annons
Annons