Annons
X
Annons
X

Odla grönsaker hemma – med rymdteknik

Grönsaker odlade med rymdteknik. Det är en av sex spännande ”spejsiga” affärsidéer som tagit sig till final i en nationell entreprenörstävling anordnad av Kooperationen.

Tusenblad: Gustaf Lansner, Ruben Lundström och Andras Ahmad.
Tusenblad: Gustaf Lansner, Ruben Lundström och Andras Ahmad.

För att odla grönsaker, frukt eller bär behövs varken jord eller soljus. Du kan ha din sallad eller dina jordgubbar på hyllplan, belysa dem med ljus från speciallampor och spruta rötterna med växtnäring. På så sätt kan du odla vad du behöver hemma i din lägenhet, förklarar Andras Ahmad, som är en av tre killar bakom det påtänkta stockholmsföretaget Tusenblad.

– Vad behöver växter mer än ljus och näring? Jo, värme, och din lägenhet är ju redan uppvärmd. Den värmen räcker. Alltså kan du odla året runt, inte bara de fåtaliga månader då det råder sommar i Sverige.

Idén har de tre entreprenörerna hämtat från teknik som utvecklats för rymdfärder. Tillsammans med sina kollegor Gustaf Lansner och Ruben Lundström planerar Andras Ahmad att tillverka enheter för växtodling som kan anpassas allt efter kundens behov.

Annons
X

Tusenblad är en av 124 affärsidéer och 400 entreprenörer som deltagit i ”Jakten på ostartade företag”, en nationell entreprenörstävling där syftet är att utse ”årets bästa kooperativa affärsidé”. Priset är bland annat ett startkapital på 100 000 kronor, en utbildningscheck på 150 000 kr, rådgivning inom affärsjuridik, bokföring och revision och marknadsföring samt tillgång till relevant företagarnätverk.

Uttagningen har skett vid sex regionfinaler: Växjö, Norrköping, Göteborg, Karlstad, Västerås och Umeå. Upp till tio bidrag har antagits till respektive regionfinal.

Och nu har de sex finalisterna utsetts. Det kulturella inslaget står Headbang Entertainment för. De har ett musikkoncept som ska utveckla den svenska hårdrocks- och metallscenen. Angränsande till det kulturella området är också Comic Health i Linköping, som tänker sig sprida vårdupplysning i serieform. Något som man skulle kunna skämta om, men som inte är ett skämt, är Floda Biogas, ett företag som vill utvinna biogas från avföring.

Stäng

SvD NÄRINGSLIVS NYHETSBREV – dagens viktigaste ekonominyheter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Annars handlar idéerna om matproduktion. Chokladhimlen i Umeå vill göra choklad tillverkad av kakao från kooperativ i Sydamerika och smaksatt med råvaror från Västerbotten. Urban Fruit Initiative i Stockholm har planer för fruktprodukter producerade från odlingar i stadsmiljö. Och så har vi då Tusenblad i Stockholm.

  Grönsaker odlade på höjden – på hyllor – närda av växtlampor och växtnäring och värmda av lägenhetsvärme, är inte detta artificiellt?

  – Det kan kanske låta artificiellt, eftersom vi är vana så med att grönsaker ska växa utomhus i jord och få värme och ljus från solen. Men genom att odla på det sätt som Tusenblad föreslår kan vem som helst odla året runt. Du kan få helt färska grönsaker och bär som inte är besprutade, som inte transporterats långa sträckor och som inte är nedsmutsade av jord, säger Andras Ahmad.

  Dessutom minskar det här växtsättet vattenåtgången med 70 procent, förklarar Ahmad. Därmed borde konceptet vara ytterst intressant i länder där vattentillgången är begränsad. Tusenblad hoppas därmed inte bara på många kunder i kalla Sverige, utan tror också att deras produkter ska kunna gå på export.

  Annons
  Annons
  X

  Tusenblad: Gustaf Lansner, Ruben Lundström och Andras Ahmad.

  Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X