Odla en smakfull örtagård

Bland allt som går att odla för att äta är det lättast att lyckas med kryddörter. Man kan peta ner små plantor av salvia, timjan och persilja lite var som helst bland blommorna i rabatten eller i balkonglådan.

Under strecket
Publicerad
Med sallad och örter från egna trädgården smakar maten lite godare.

Med sallad och örter från egna trädgården smakar maten lite godare.

Foto: DAN HANSSON
Koriander är gott i asiatisk och mexikansk mat. Så i flera omgångar för att kunna skörda hela sommaren.

Koriander är gott i asiatisk och mexikansk mat. Så i flera omgångar för att kunna skörda hela sommaren.

Foto: STEFAN BLADH
Vill man inte så sina örter funkar det ofta att plantera köpta kryddor.

Vill man inte så sina örter funkar det ofta att plantera köpta kryddor.

Foto: JUREK HOLZER
Annons
Med sallad och örter från egna trädgården smakar maten lite godare.

Med sallad och örter från egna trädgården smakar maten lite godare.

Foto: DAN HANSSON
Koriander är gott i asiatisk och mexikansk mat. Så i flera omgångar för att kunna skörda hela sommaren.

Koriander är gott i asiatisk och mexikansk mat. Så i flera omgångar för att kunna skörda hela sommaren.

Foto: STEFAN BLADH
Vill man inte så sina örter funkar det ofta att plantera köpta kryddor.

Vill man inte så sina örter funkar det ofta att plantera köpta kryddor.

Foto: JUREK HOLZER
1/3
Med sallad och örter från egna trädgården smakar maten lite godare.

Med sallad och örter från egna trädgården smakar maten lite godare.

Foto: DAN HANSSON
2/3
Koriander är gott i asiatisk och mexikansk mat. Så i flera omgångar för att kunna skörda hela sommaren.

Koriander är gott i asiatisk och mexikansk mat. Så i flera omgångar för att kunna skörda hela sommaren.

Foto: STEFAN BLADH
3/3
Vill man inte så sina örter funkar det ofta att plantera köpta kryddor.

Vill man inte så sina örter funkar det ofta att plantera köpta kryddor.

Foto: JUREK HOLZER

Många kryddväxter är så lättodlade att det är rent skamligt. Mynta, citronmeliss och oregano exempelvis; de beter sig som rena ogräs. Vissa, som dill, basilika och koriander, är ettåriga och kastas på hösten när de har gjort sitt. Andra lever i två år, som persilja och kummin, och brukar även självså sig där de trivs. Medelhavsörter som timjan, rosmarin och salvia är fleråriga men överlever inte alltid utomhus i vårt klimat.

De allra flesta kryddörter trivs bäst på rätt mager och ganska torr jord. Om de blir alltför omhuldade och välgödda tappar de mycket av både smak och doft. Generellt vill kryddväxter också ha massor av sol, minst sex timmar om dagen. Undantagen är gräslök, mynta, citronmeliss, persilja, kungsmynta och spansk körvel som klarar skuggigare läge.

Vissa örter går utmärkt att så direkt på växtplatsen längre fram på våren när jorden har blivit varmare och solen står högt på himlen. Dit hör dill, koriander och basilika – som dock trivs bäst i ensamt majestät i en stor kruka eller balja på en varm och vindskyddad plats. Då kan basilikan också lätt lyftas in i stugvärmen under kalla och blöta sommar- nätter.

Annons
Annons

Varför inte offra en bit av gräsmattan till en klassisk örtagård, förslagsvis en cirkel med en diameter på en och en halv meter. Av den bortgrävda grässvålen blir det finfin trädgårdsjord när tuvorna har vilat upp och ner under en presenning i några månader. Ta först bort alla ogräsrötter i den gamla jorden. Blanda sedan ner kompost eller köpesjord och grundgödsla med kogödsel eller lite hönsgödsel.

Ännu enklare blir det med en eller ett par pallkragar, helst placerade inom räckhåll från köket. Jorden blir snabbt uppvärmd och det är lätt att komma åt med vattenkanna och ogräsjärn. Med markduk eller tidningspapper i botten slipper man också de värsta rotogräsen.

Flera örtsorter fungerar faktiskt bättre i lådor och krukor än i ett trädgårdsland. Det gäller inte minst mynta som sprider sig som en vettvilling med hjälp av underjordiska utlöpare. Rosmarin, salvia och timjan vill ha samma slags gosiga odlingsförhållanden och trivs därför fint tillsammans i en rymlig kruka.

Även om kryddväxter är lättodlade krävs en del arbete för att lyckas med en örtagård. Ogräset måste hållas efter, bladlöss oskadliggöras. Örterna ska putsas och toppas, det vill säga skördas kontinuerligt, för att bli frodiga och fina. Får de växa ostört börjar de blomma och då går också smaken förlorad. Dessutom ska plantorna helst tas upp, delas och planteras om med några års mellanrum. Annars blir det lätt som i min första örtagård, en igenvuxen och rufsig plantering där citronmeliss och myntor tävlade med varandra om herraväldet och trängde ut alla andra beskedligare örter.

Agneta Ullenius

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons