Annons
X
Annons
X

Odla det omöjliga - zonknäckeri

Djärva odlare struntar i växtzonskartan som dikterar vilka växter som klarar sig i olika delar av landet. De ägnar sig i stället åt zonknäckeri, det vill säga viljan att odla det som egentligen inte går.

1 2

Peter Englanders eget orangeri är byggt av lecablock som putsats och målats i soligt orange.

Foto: Peter Englander
1 2

Peter Englander är numera också flitigt anlitad som trädgårdsdesigner.

Foto: Peter Claesson

En som har grottat ner sig i zonknäckandets konst är trädgårdsskribenten Peter Englander, nu aktuell med nya boken ”Om konsten att odla det omöjliga” som rörande nog är dedicerad ”till södern”. Han är född och uppvuxen i Sverige och har egentligen bara semestrat i Medelhavsländerna. Men på något vis – via böcker, trädgårdsartiklar och tv-program – har han lyckats med bedriften att bli Mr. Medelhav med hela Trädgårdssverige. Ingen kan som han, nämligen, beskriva drömmen om en Medelhavsterrass på ett sätt som går rakt in i hjärtat på en soltörstande Medelsvensson.

Självklart lever Peter Englander också som han lär. För ett halvt liv sedan, när han bodde i Värmland, planterade han ömtåliga Austinrosor och lavendel som med nöd och näppe överlevde vintrarna. Numera bor han i Simrishamn och har både granatäpplen, rosmarinbuskar och olivträd i sin trädgård. Samt ett fikonträd planterat mot en varm söderfasad. Dessutom när han vilda planer på rariteter som näsduksträd, katalpa och tulpanträd.

Även om Peter Englander bor i växtzon 1, eller till och med zon noll som det torde vara i hans skyddade trädgård, är det inte helt riskfritt att plantera olivträd. Men en Medelhavsträdgård utan ett olivträd är som att äta ägg utan salt, brukar han säga. Så när vinterkylan slår till på Österlen, framåt februari ett normalt år, täcker han in olivträdet med bubbelplast och höjer värmen inuti plasthuset med hjälp av en ljusslinga i grenarna.

Annons
X

Alla kan med en ganska liten insats göra sin trädgård snäppet varmare. Det som krävs är bra och väldränerad jord, lä och någon form av vintertäckning för de allra känsligaste växtrötterna. Ofta finns en lite soligare och varmare plats i trädgården där snön smälter tidigast på våren. I en sådan ”värmeö” kan ett vindskydd i form av en manshög tegelmur eller en vintergrön häck göra underverk. Då skapas ett mikroklimat som kan vara fullt tillräckligt för att åtminstone odla växter som normalt skulle kräva ett par zoner varmare odlingsklimat. Många skyddade innergårdar i Stockholm (zon 2) kan på det viset klassas som zon 1.

– Ett annat knep är att köpa lite större och därmed äldre exemplar av träd, buskar och perenner, tipsar Peter Englander. De är i allmänhet mer härdiga än unga plantor. Jag brukar även rekommendera att låta unga fikonträd få växa några säsonger i kruka innan de planteras ner i trädgårdens bästa mikroklimat. Då klarar de sig bättre.

Den gamla zonkartan med åtta växtzoner från Skåne till fjälltrakterna börjar helt klart bli lite förlegad, tycker han också och förklarar: Först och främst blir det varmare för varje år och växter som man tidigare bara kunde odla i de lägsta zonerna klarar sig numera en bra bit längre norrut. Dessutom väller det in nya namnsorter av träd och buskar från odlare i Europa, och innan de har provodlats här blir ju zonangivelsen mest en gissning.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Kom ihåg att många av de växter som vi ser som självklara i trädgårdarna i dag också har sina rötter i varmare klimat. Både pelargoner, pioner, syrener och tulpaner fördes en gång hit från Sydafrika, Kina, södra Europa och Afghanistan.

  Annons
  Annons
  X

  Odla det omöjliga - zonknäckeri

  1 2

  Peter Englanders eget orangeri är byggt av lecablock som putsats och målats i soligt orange.

  Foto: Peter Englander

  Odla det omöjliga - zonknäckeri

  1 2

  Peter Englander är numera också flitigt anlitad som trädgårdsdesigner.

  Foto: Peter Claesson
  Annons
  X
  Annons
  X